Variafragment

In dit Gelderse dorpje worden jaarlijks miljoenen stenen gebakken

Angelique Krüger in de steenfabriek.
Angelique Krüger in de steenfabriek. © Omroep Gelderland
SPIJK - Tientallen miljoenen bakstenen en klinkers worden er jaarlijks gemaakt in Spijk, een dorpje in de gemeente Zevenaar dat nog geen duizend inwoners telt. Waar er jaren terug nog meer dan vijf steenfabrieken waren, is er nu nog maar eentje over.
In Zomer in Gelderland ging presentatrice Angelique Krüger een kijkje nemen in de enige overgebleven fabriek. Het bakken van de stenen is totaal niet te vergelijken met vroeger, want nu gaat alles in het groot.
Mark Pastoors werkt al 23 jaar in de fabriek: "Het is niet meer zoals vroeger, toen was het noeste handenarbeid. Dat is gelukkig niet meer."
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
In dit Gelderse dorpje worden jaarlijks miljoenen stenen gebakken - Zomer in Gelderland

Steeds stiller in Spijk

In het kleine Spijk wordt het steeds stiller. Er zijn steeds minder verenigingen, de school is dicht en ook de kerk is gesloten. "We hebben alleen nog het dorpshuis en een paar verenigingen", vertelt Mark.
De steenfabriek helpt mee om de boel in stand te houden. "Elke vereniging of organisatie die heeft aangeklopt voor materialen of een bijdrage heeft nog nooit een nee gekregen."
Bekijk hieronder de hele uitzending van Zomer in Gelderland.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!