Nieuws

Reusachtige meervallen verstoren IJssel: 'Ze vreten alles op'

Een meerval van formaat.
Een meerval van formaat. © Jeffrey Huisman
ZUTPHEN - In grote rivieren als de IJssel gaat de meerval een plaag worden die de visstand bedreigt. Dat zegt visser Frans Komen uit Terwolde. De beroepsvisser komt aan het woord in een podcast over de rivieren.
Sinds de openstelling van het Rijn-Donaukanaal zwemmen meervallen ook rond in de Rijn, de IJssel, de Waal en het IJsselmeer. "Er zitten er nu al gruwelijk veel. En ze nemen alleen maar toe", zegt Komen in de podcast Rivierenverhalen.
Regelmatig duiken er verhalen op over joekels van meervallen, zoals vorig jaar in de Oude IJssel. Ze kunnen twee tot drie meter lang worden en zijn daarom geliefd bij sportvissers. De vangst van een meerval ervaren veel sportvissers als een grote sensatie. Sportvisserij Nederland spreekt van een "cultvis". 

'Geen 100 kilo door worteltjes'

"Een meerval wordt geen honderd kilo van worteltjes, dus die vreet alles op", vervolgt de visser. "Ze vreten niet alleen vis, maar ook watervogels." Elk voorjaar verorberen de meervallen tientallen jonge watervogels.

Verstoring balans

In Oost-Europa verstoorde de meerval op die manier al de natuurlijke balans. Komen waarschuwt dat zoiets met de IJssel ook kan gebeuren. Hij ziet daarom liever niet dat de meerval, die hier geen natuurlijke vijanden heeft, nog langer een beschermde diersoort is. In Duitsland mogen vissers een meerval zelfs niet terugzetten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!