Nieuws

Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, provincies komen in opstand

Provincies vrezen kaalslag podiumkunst buiten de grote steden.
Provincies vrezen kaalslag podiumkunst buiten de grote steden. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Negen provincies noemen het een klap dat het Fonds Podiumkunsten (FPK) veel kunstenaars buiten de vier grote steden met lege handen laat. De 21 miljoen euro die het fonds mag verdelen, gaat volgens de plannen voor bijna 80 procent naar gezelschappen in de Randstad. Veel regionale kunstgroepen krijgen weliswaar een positief advies maar geen budget.
In een ingezonden brief in de Volkskrant verzetten gedeputeerden van Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Gelderland, Noord-Brabant, Limburg en Zeeland zich tegen de kaalslag die in de regionale kunst dreigt. In vier provincies krijgen gezelschappen helemaal niets van het FPK, in de andere slechts enkele procenten van het totale budget.
"Zo raken we unieke kunstgenres en onmisbare groepen kwijt, die stevig geworteld zijn in onze omgeving en hier een sterke band hebben opgebouwd met een trouw publiek."
De provincies onderstrepen dat het culturele fonds bedoeld is voor heel Nederland. "Het staat bovendien haaks op de belofte dat het kabinet 'een kabinet van de regio's' zou zijn."
Ze roepen minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) en de Tweede Kamer op "de belofte aan de regio's na te komen, óók voor instellingen die afhankelijk zijn van het FPK. Behoud het makersklimaat en de kwaliteit van het creatieve cultuuraanbod in de regio."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!