Nieuws

Met dit medicijn kan coronapatiënt met ernstig zuurstofgebrek worden geholpen

Met dit medicijn kan coronapatiënt met ernstig zuurstofgebrek worden geholpen.
Met dit medicijn kan coronapatiënt met ernstig zuurstofgebrek worden geholpen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Coronapatiënten met ernstig zuurstofgebrek lijken baat te hebben bij het medicijn Icatibant. Het Radboudumc in Nijmegen meldt dat op basis van een kleine proef met tien patiënten. Met de resultaten van de Nijmeegse onderzoekers gaan tien andere Nederlandse ziekenhuizen aan de slag.
Alle patiënten die meededen aan het onderzoek kampten met ernstig zuurstoftekort door vocht in hun longen. Ze kregen om de zes uur drie keer Icatibant toegediend.
Een patiënt die op de intensive care lag, kon die 24 uur na de behandeling verlaten en was een week daarna thuis. Acht patiënten hadden na 24 uur minder zuurstof nodig en een patiënt na 38 uur.
Icatibant is oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen die lijden aan de zeldzame erfelijke aandoening angio-oedeem. Het middel blokkeert een specifieke receptor die ook een rol speelt bij corona-infecties.

Tien ziekenhuizen doen vervolgonderzoek

In het vervolgonderzoek gaan de ziekenhuizen een ander bestaand medicijn testen dat in hetzelfde spectrum werkzaam is, maar mogelijk langzamer werkt en daarmee effectiever is.
Het betreffende medicijn heet Lanadelumab. "Dat middel remt de-activatie van het hele systeem dat de lekkage van de bloedvaten veroorzaakt", legt internist Frank van de Veerdonk uit.
De onderzoekers hopen Lanadelumab patiënten zodanig zal helpen, dat de druk op de intensivecarecapaciteit zal afnemen. Mede daarom is de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bij het onderzoek betrokken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!