Gemeente Barneveld

Buurt in Voorthuizen verbolgen over bouwplannen in bosje bij de kerk

Bas van Helden met flyers.
Bas van Helden met flyers. © Omroep Gelderland
VOORTHUIZEN - 2500 flyers hebben ze in vakantietijd laten drukken. De actievoerders van het Buurtcomité Pastoriebos in Voorhuizen werden vorige week verrast door het bestemmingsplan van de gemeente waarin een appartementencomplex met 25 woningen is ingetekend. Ze roepen hun dorpsgenoten op om bezwaar te maken bij de gemeente Barneveld.
"Als het moet gaan we door tot aan de Raad van State," zegt Bas van Helden. Hij maakt zich grote zorgen om het bosje tegenover zijn huis: "Deze kerk, deze omgeving is een beschermd dorpsgezicht, dat beschadig je onherstelbaar door de bouw van deze appartementen. Dat is de Barneveldse monumentencommissie met ons eens. Het advies van die commissie heeft de gemeente blijkbaar naast zich neergelegd."
Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.
Buurt in Voorthuizen verbolgen over bouwplannen in bosje bij de kerk

Bosje verkocht aan projectontwikkelaar

De Hervormde Gemeente aan de rand van de dorpskern heeft het bosje naast de kerk verkocht aan een projectontwikkelaar. Die wil er 25 appartementen gaan bouwen en een parkeerplaats betegelen. 
De leden van het buurtcomité zijn ook verbolgen over de timing van de gemeente. Op de eerste dag van de zomervakantie werd het plan, zonder vooraankondiging van de gemeente gepubliceerd. Van Helden: "Slim van de gemeente, om dat te doen als iedereen op vakantie is, maar als ze hun eigen doelstelling van burgerparticipatie in het oog houden dan hadden ze dit niet moeten doen.
De gemeente Barneveld wil nu niet reageren. Een woordvoerder legt uit dat ze eerste zienswijzen van de buurtbewoners wil afwachten alvorens de plannen toe te lichten: "We willen het proces niet verstoren."
Zie ook