Corona

Te weinig navolging coronamaatregelen attractieparken: 'Dit kan niet'

Bij de Apenheul staan bezoekers naast elkaar handen te wassen.
Bij de Apenheul staan bezoekers naast elkaar handen te wassen. © Omroep Gelderland.
APELDOORN - De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) wil dat kinderpretpark Julianatoren en dierenpark de Apenheul extra maatregelen nemen tegen verspreiding van het coronavirus. Op video's die Omroep Gelderland maakte bij undercover bezoeken is te zien dat de hygiëne bij toiletten en restaurants onder de maat is. Bovendien houden bezoekers soms onvoldoende afstand.
"Dit is niet wat we willen", zegt Mark Boumans, plaatsvervangend voorzitter van de VNOG in een reactie op de beelden. Hij benadrukt dat de parken overigens al wel corona-maatregelen nemen, maar dat het blijkbaar nog beter moet. 
Bekijk hieronder de beelden. De tekst gaat daaronder verder. 
Undercover in pret- en vakantieparken
Omroep Gelderland bracht, na klachten van ons publiek, undercover een bezoek aan vier parken: Burgers' Zoo, het Nederlands Openluchtmuseum, de Apenheul en kinderpretpark Julianatoren. De uitkomsten verschilden per park. 

Maatregelen

Over het algemeen nemen de parken behoorlijk wat maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Alle attracties laten vanwege de coronapandemie maar een beperkt aantal bezoekers toe, je moet overal vooraf tickets reserveren. Daarnaast staan er borden met de parkregels in verband met corona en gelden er op de meeste plekken looproutes die met pijlen en borden worden aangegeven.
Tekst gaat door onder foto.
Bij kinderpretpark Julianatoren droeg al het personeel mondbedekking vanwege corona.
Bij kinderpretpark Julianatoren droeg al het personeel mondbedekking vanwege corona. © Omroep Gelderland.

Hygiëne

Maar wat betreft hygiëne van de omgeving, zijn er grote verschillen. Het personeel van het Nederlands Openluchtmuseum maakt bijvoorbeeld iedere tafel en stoel schoon na bezoek van gasten. Bij de andere parken was dat echter niet het geval. Bij Burgers' Zoo en de Julianatoren lagen op tafels nog etensresten. Bij de Julianatoren was het toilet bovendien niet schoon en bij de Apenheul waren alle wastafels geopend waardoor mensen niet voldoende afstand namen bij het handen wassen. "Dit is in strijd met onze hygiëneafspraken, dus dit kan niet", zegt Boumans. 

'Wel goede wil, ingewikkelde situatie'

Toch spreekt hij van een 'ingewikkeld situatie', juist omdat parken al wél maatregelen nemen. "Je wilt niet met het opgeheven vingertje overal naar wijzen en alleen zeggen dat het allemaal niet deugt. We zien heel veel ondernemers die echt van goede wil zijn, maar dat het in de praktijk niet altijd goed gaat." Daar gaat hij ze ook op wijzen. Maar Boumans vindt ook dat bezoekers meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Die houden ondanks maatregelen door parken, lang niet altijd de benodigde anderhalve meter afstand. 
Tekst gaat door onder foto.
Bij Burgers' Zoo zwemt een bijzonder zeekoe die iedereen graag wil zien.
Bij Burgers' Zoo zwemt een bijzonder zeekoe die iedereen graag wil zien. © Omroep Gelderland

Reactie: inzet stewards

Omroep Gelderland heeft de bevindingen met de parken gedeeld en hen gevraagd om een reactie. Van de Apenheul bleef een reactie uit. Koningin Julianatoren wilde alleen reageren via de VNOG. Die laat weten dat zowel bij de Apenheul als bij de Julianatoren naar aanleiding van onze beelden en controles van de gemeente extra personeel wordt ingezet om bezoekers te wijzen op de anderhalve meter maatregel: zogenaamde 'stewards'. 
Woordvoerders van het Nederlands Openluchtmuseum en Burgers' Zoo geven aan dat ze de coronacrisis erg serieus nemen en continu proberen hun beleid aan te scherpen als dat nodig blijkt. "Dat de tafels niet schoon waren ga ik meteen terugkoppelen aan onze horeca, want dat moet wel", zegt een woordvoerder van Burgers' Zoo. Bij het Openluchtmuseum zijn de enkele knelpunten die er waren inmiddels opgelost en heeft de gemeente geconstateerd dat het park volledig voldoet aan de alle regels, weet een woordvoerder van het museum. 

Zie ook:

Omroep Gelderland ontving veel negatieve reacties naar aanleiding van dit verhaal. In deze journalistieke verantwoording leggen we een ieder uit waarom we ervoor kozen 'undercover' te gaan en te berichten over de naleving van de maatregelen.