Instellingen

Slachterijen naar rechter over coronamaatregelen en offerfeest

Rond het offerfeest worden in korte tijd veel dieren geslacht.
Rond het offerfeest worden in korte tijd veel dieren geslacht. © ANP
NIJKERK - Twee slachterijen uit Harderwijk en Nijkerk slepen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor de rechter in de aanloop naar het offerfeest van vrijdag. De bedrijven eisen dat de NVWA alsnog toestemming geeft om rond het offerfeest te slachten. Volgens de NVWA leven de slachterijen de coronaregels niet goed na.
Maandag dient in Den Haag het kort geding van slachterij Henk Worst uit Nijkerk en islamitisch slachthuis Ipekci in Harderwijk. Slachthuizen moeten tijdens het offerfeest extra maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ze moeten vooraf een plan van aanpak indienen. De NVWA wees de plannen van in totaal acht slachterijen af omdat ze niet of te laat zijn ingediend of gebreken vertoonden.

Strenge regels

Tijdens het offerfeest worden in korte tijd veel schapen, geiten en runderen geslacht met een halssnede en zonder verdoving. Het vlees van deze dieren wordt vaak direct en ongekoeld opgehaald. Het vlees van pas geslachte dieren mag dit jaar alleen onder strenge voorwaarden de deur uit gaan. Het slachthuis moet ervoor zorgen dat klanten verspreid hun vlees komen ophalen. Binnen en buiten het slachthuis geldt de anderhalve meter afstand.

Controles

De NVWA kondigde deze week extra controles aan om erop toe te zien dat bedrijven en consumenten zich houden aan de regels voor dierenwelzijn, voedselveiligheid en de voorschriften om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Veel moslims vieren offerfeest thuis

Door de reisbeperkingen blijven dit jaar veel moslims thuis en is de behoefte aan vlees voor het offerfeest extra groot, zegt voorzitter Frans Wouters van de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV). Hij noemt het belangrijk zo veel mogelijk slachtplekken te creëren voor de moslims die in Nederland een offer willen brengen.
Wouters: "Slachterij Henk Worst slacht op doorsneevrijdagen zo'n 700 lammeren, dat is toch voor 7000 moslims een oplossing. Op zo'n belangrijke dag moet hij niet thuis geven en moskeeën teleurstellen. Als de NVWA vooraf beter had gecommuniceerd over de eisen, hadden we dit kunnen voorkomen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!