Nieuws

Boer Thijs in slakkentempo over de snelweg: 'We laten ons niet klein maken'

Thijs Wieggers in Heelweg: 'Schiet mien dan moar lek, ik goa toch wel noar de Mac'.
Thijs Wieggers in Heelweg: 'Schiet mien dan moar lek, ik goa toch wel noar de Mac'. © Omroep Gelderland
MARIENVELDE - Thijs Wieggers uit Mariënvelde is één van de boeren die woensdag vanuit Heelweg in slakkentempo over de snelweg naar de actie in Bilthoven reed. "Als de overheid meent dat ze de boeren tegen moeten werken, dan kan het andersom ook."
Wieggers werd twee weken geleden nog met getrokken wapen aangehouden, na een protest in Leidschendam. Hij luisterde niet naar orders van de politie, die niet wilde dat hij richting de McDonald's reed.
De boer was daar woest over, omdat hij in zijn ogen geen goede reden kreeg om niet naar het restaurant te mogen. Hij zei aangifte te overwegen tegen de agent die hem onder schot hield, maar dat heeft hij nog altijd niet gedaan. "Dat kan ik altijd nog doen, daar ben ik nog niet helemaal over uit."
De politiek wil laten zien dat ze de boeren klein krijgen
Thijs Wieggers
Het voorval weerhield hem er niet van om woensdag in de auto te stappen en naar het RIVM in Bilthoven te rijden. Al was hij liever met de trekker gegaan. "Het slaat nergens op dat het niet mag. Dit is politiek machtsvertoon, even laten zien dat we de boeren klein krijgen."
Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.
Boer Thijs in slakkentempo over de snelweg: 'We laten ons niet klein maken'
Met de trekker hadden de boeren volgens Wieggers een groter statement kunnen maken. Ze vinden dat het RIVM 'stikstofsjoemelcijfers' verspreidt en willen 'heel Nederland laten zien dat het RIVM aan alle kanten niet deugt met de berekeningen'.
"Hoe kun je nou toelaten dat er driehonderd mensen in een vliegtuig mogen, terwijl er maar dertig mensen in een kroeg mogen zitten?", geeft hij als voorbeeld. Het RIVM meet volgens de boer met twee maten, waarbij de landbouw steeds de dupe is. "Ze hebben een dubbele agenda en willen de landbouw weghebben uit Nederland."
Wieggers is blij dat de boeren zich woensdag weer massaal laten zien. "Het laat zien dat het nog leeft onder de landbouw. Dat we ons niet klein laten maken."

Verkeerd adres

Het RIVM stelt echter dat de boeren aan het verkeerde adres zijn. Het instituut bepaalt niet welke stikstofmaatregelen er worden genomen, maar brengt alleen de hoeveelheid stikstof in beeld. Daarbij worden naar eigen zeggen alle bronnen die stikstof uitstoten op dezelfde manier doorgerekend.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!