Nieuws

Tientallen wandelaars starten Vierdaagse gewoon vanaf de Wedren

NIJMEGEN - Diep in de nacht hebben zich toch wandelaars verzameld op de Wedren in Nijmegen om daar aan hun eigen Vierdaagse te beginnen. Hoewel het grootste wandelevenement ter wereld niet doorgaat vanwege corona, trekken deze fanatiekelingen zich daar niks van aan en zijn gewoon gestart.
Vandaag zou in Nijmegen de Vierdaagse beginnen. Om vier uur, het tijdstip dat normaal gesproken het startschot viel voor de eerste wandeldag, vertrokken de eerste wandelaars vanaf de Wedren.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Tientallen wandelaars starten Vierdaagse gewoon vanaf de Wedren
Naar schatting zijn 40 tot 50 wandelaars onderweg. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen zei maandag dat er gewoon gewandeld mag worden, mits iedereen zich aan de verkeersregels houdt.

Alternatieve Vierdaagse via app

Wandelaars kunnen vanaf vandaag ook beginnen aan de alternatieve Vierdaagse van de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN). Zij kunnen vier dagen wandelen en de routes bijhouden in een app van de wandelbond. Zo'n 20.000 wandelaars hebben zich daarvoor ingeschreven. Iedereen die meedoet krijgt een aandenken, al zal dat geen officieel Vierdaagsekruisje zijn. 
De organisatie van de Vierdaagse, de gemeente en de KWBN hebben wandelaars afgeraden om toch de Vierdaagseroutes te gaan lopen, omdat het dan alsnog te druk kan worden.
"Onze app wordt in heel Nederland gebruikt. We merken wel dat er veel om routes in en rond Nijmegen wordt gevraagd", zegt de bond. "Veel lopers hadden natuurlijk al overnachtingen geboekt voordat de Vierdaagse werd afgelast."

Waarschuwing via app

Als het op de traditionele Vierdaagseroutes te druk wordt, zal de wandelbond via de app gaan waarschuwen, zegt een woordvoerster. Ook de veiligheidsregio Gelderland-Zuid houdt de situatie in de gaten.
Vierdaagse-marsleider Henny Sackers waarschuwt lopers dat er onderweg niks is georganiseerd. "Geen wegafzettingen, geen toiletten, geen EHBO en geen bezemwagen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!