Nieuws

'Doodsbedreiger' burgemeester Harderwijk hoeft mogelijk gevangenis niet meer in

Burgemeester Harm Jan van Schaik.
Burgemeester Harm Jan van Schaik. © gemeente Harderwijk
HARDERWIJK - Een 56-jarige man uit Harderwijk hoeft als het aan het Openbaar Ministerie ligt niet meer de cel in voor het bedreigen van burgemeester Harm Jan van Schaik van Harderwijk. Tegen hem is 150 dagen celstraf geëist, waarvan 108 voorwaardelijk. De 42 onvoorwaardelijke hechtenis heeft de verdachte er al opzitten.
De man zou in juni 2019 mails gestuurd hebben aan diverse mailadressen, waaronder die van de gemeenteraad. In de mails vroeg hij volgens het OM om 'de eerste standrechtelijke executie van de NEP-burgemeester van Harderwijk'. 
De verdachte uit Harderwijk zou van maart tot en met juni de burgemeester in berichten op Twitter en Facebook en in mails onder meer hebben uitgemaakt voor 'NSB-achtige rioolrat', 'domme eend' en 'lulletje rozenwater met een simpele geest'. Ook beschuldigt hij Van Schaik ervan 'een ambtsmisdrijf te hebben begaan'.

Contactverbod genegeerd

De verdachte zou het niet alleen hebben voorzien op de eerste burger van Harderwijk, maar van oktober 2018 tot en met mei vorig jaar ook beledigende mails aan vier anderen hebben gestuurd.
Zij werden onder meer 'NSB-achtig' genoemd. De man kreeg op 6 juni vorig jaar een contactverbod met de vier slachtoffers en de burgemeester opgelegd, maar eind juni van dat jaar zou hij Van Schaik weer meerdere mails hebben gestuurd.

Proeftijd van 3 jaar

Bij de eis van 150 dagen celstraf zit een proeftijd van 3 jaar. Mocht de man dus weer de fout in gaan, kan de voorwaardelijke gevangenisstraf worden opgelegd. Ook eist het OM een contactverbod met de vijf slachtoffers.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!