Nieuws

Stikstofactivist Vollenbroek kiest kant van de boeren

Vollebroek in gesprek met boeren in Lent.
Vollebroek in gesprek met boeren in Lent. © ANP
NIJMEGEN - De Nijmeegse milieuclub Mobilisation for the Environment (MOB) roept Den Haag op om de omstreden veevoermaatregel niet per 1 september te laten ingaan. Boeren zijn volgens de organisatie overvallen door de maatregel, die de uitstoot van schadelijk stikstof moet indammen.
Boze boeren spraken vorige week nog met Johan Vollenbroek van MOB. De agrariërs wilden met hun trekkers naar het huis van Vollenbroek rijden, maar daar stak de politie een stokje voor. Aan de rand Nijmegen kwam het tot een gespannen gesprek.
Bekijk dat gesprek hier. De tekst gaat eronder verder.

'Boeren draaien op voor stikstof'

Nu blijkt dus dat MOB de kant van de boeren kiest. "Minder eiwit in het voer, zoals de minister wil, helpt wel degelijk om de stikstofuitstoot te verminderen, maar de boeren zijn overvallen door de maatregel. Ook is onduidelijk waarom de boeren moeten opdraaien voor stikstofruimte voor de bouw van wegen en woningen", zegt Vollenbroek.

Succes bij Raad van State

MOB maakte zich vorig jaar niet populair bij boeren en de rest van ondernemend Nederland. De organisatie streed bij de Raad van State tegen het gevoerde stikstofbeleid, en met succes. Sindsdien ligt onder meer de bouw deels stil en moeten boeren steeds meer maatregelen tegen de uitstoot van stikstof door hun vee.
Volgens Vollenbroek moeten boeren op termijn wel permanent minder eiwit in het voer gaan gebruiken. Maar de politiek moet daarnaast op Europese schaal naar oplossingen buiten de agrarische sector kijken. "Het kabinet faalt nu volledig met het oplossen van de
stikstofcrisis", aldus de MOB-voorman.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!