Nieuws

Zorgbestuurder uit Tiel moet schadevergoeding betalen om valse facturen

Zorgaanbieder Job Lanceer is al failliet.
Zorgaanbieder Job Lanceer is al failliet. © Omroep Gelderland
TIEL - De bestuurder van voormalig zorgaanbieder Job Lanceer heeft valse facturen ingediend bij de gemeenten Tiel, Buren en Neder-Betuwe en moet de schade vergoeden die de gemeenten daardoor geleden hebben. Dat heeft het gerechtshof in hoger beroep bepaald.
In oktober 2017 besloten de gemeenten de zorgovereenkomst met Stichting Job Lanceer uit Tiel niet te verlengen. Aanleiding hiervoor waren rapporten van de toezichthouder Wmo. Er waren ernstige zorgen over de kwaliteit van de maatschappelijke ondersteuning. Door gebrekkige dossiervorming door de zorgaanbieder kon niet vastgesteld worden of de geïndiceerde zorg ook daadwerkelijk was verleend aan de kwetsbare cliënten. 

'Zorgaanbieders komen niet weg met duperen cliënten'

De gemeenten begonnen een procedure tegen de bestuurder van Job Lanceer om de betaalde zorggelden terug te krijgen, maar de stichting ging failliet nog voor de rechtszaak behandeld kon worden. De rechter deed daarom geen uitspraak over de vorderingen tegen de zorgaanbieder.
De vorderingen van de gemeenten Buren, Tiel en Neder-Betuwe werden afgewezen. De gemeenten gingen in hoger beroep tegen deze uitspraak. Hiermee wilden ze ook het signaal afgeven dat zorgaanbieders die cliënten duperen door zich niet aan de regels te houden, hier niet mee weg komen.  

Schade en onkosten vergoeden

Bestuurder Cok van den Heuvel van de inmiddels failliete zorgaanbieder heeft volgens het gerechtshof onrechtmatig gehandeld door onjuiste facturen op te stellen, waarvoor geen volledig recht van vergoeding bestond. Daarom moet hij de onkosten en schade vergoeden. Om hoeveel geld het gaat gaat, is niet duidelijk.
Hij is ook veroordeeld tot het betalen van de kosten die gemaakt zijn bij de rechtszaak en het hoger beroep, een bedrag van zeker 37.000 euro. Van den Heuvel is vooralsnog niet bereikbaar voor een reactie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!