Nieuws

Houten bruggetje is terug na actie carnavalsvereniging

Houten bruggetje is terug na actie carnavalsvereniging.
Houten bruggetje is terug na actie carnavalsvereniging. © Betty de Swart
BEEK-UBBERGEN - De stalen brug in het bos bij Beek is na fel protest van een lokale carnavalsvereniging vervangen door een idyllische, houten variant. Het hele dorp is blij dat de vertrouwde, natuurlijke omgeving weer hersteld is. Dat vertelt één van de actievoerders, René van het Erve.
Leden van de Beekse carnavalsgroep Occupy protesteerden vorige maand tegen een stalen brug in het plaatselijke bos. Dit 'gedrocht', zoals ze het noemden, verving een geliefde, houten variant. Daar waren de actievoerders het niet mee eens. Met maskers over hun hoofd, om strikt anoniem te blijven, eisten de leden verandering.
Al vrij snel greep Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) in. "Leuk dat we met een positieve actie zo'n mooi resultaat kunnen boeken", vindt Van het Erve, die niet langer anoniem hoeft te blijven.
Het hele dorp leefde volgens de carnavalsvierder mee: "Liep je door de supermarkt, gingen de duimpjes links het rechts letterlijk omhoog." Nadat Omroep Gelderland en andere regionale media aandacht schonken aan het verhaal, werd het ook opgepikt door praatprogramma Beau. "Dat was geweldig. Het ging als een lopend vuurtje."

'We hebben ons bos terug'

Nu heeft GLK het 'gedrocht' vervangen door een ouderwets houten bruggetje. De stalen bodem is wél blijven liggen, maar dat vinden inwoners van Beek niet zo'n probleem. "Het is een stuk veiliger, omdat hardlopers en wandelaars dan minder snel uitglijden", aldus Van het Erve. "We hebben nu ons idyllische bos terug. Wat dat betreft zijn we het Geldersch Landschap ontzettend dankbaar."
Zie ook: