Nieuws

Gemeente: 'Arnhem niet schoongeveegd voor media'

© Omroep Gelderland
ARNHEM - "Wie fopt wie", vraagt lokale partij Arnhem Centraal zich af. Een interview met Omroep Gelderland zou het SBS6-programma Hart van Nederland hebben geïnspireerd om ook een item te maken over de vermeende toenemende vervuiling in de Rijnstad. Maar tot hun verbazing werden alle straatjes vlak daarvoor letterlijk schoongeveegd.
Dat leidde tot vragen van raadslid Lea Manders aan de wethouder. Zij zou een interview houden op een vervuilde locatie. Die waren volgens haar tot woensdagmiddag nog volop te vinden. Maar nadat het programma ook de gemeente benaderde voor een reactie gingen de afvalwagens 'als bezige bijtjes' door de wijken, menen de lokalen. "Soms zelfs meerdere keren in dezelfde straat."

'Wie wordt beter van fopgedrag?'

Voor het imago van de stad misschien beter om 'deze ellende' niet op de nationale televisie uit te zenden, ziet Manders. Aan de andere kant is het volgens haar 'fopgedrag'. "En wie wordt daar nu uiteindelijk beter van?"
Maar volgens een gemeentewoordvoerder is er geen relatie met de eventuele media-aandacht voor de Arnhemse afvalproblematiek. Er zou zelfs helemaal geen sprake zijn geweest van een verhoogde inzet in de afgelopen dagen om afvaldumpingen weg te werken. "Al meer dan een jaar rijden er dagelijks afvalwagens rond voor de bijplaatsingen", legt de woordvoerder uit.

'Blijkbaar valt het nu op'

"Een in Arnhem-Noord en een in Arnhem-Zuid. Sinds een tijdje rijdt er ook op zaterdag in de wijk Presikhaaf een extra wagen. Maar blijkbaar valt het nu op." Volgens de gemeentewoordvoerder was men zich bij de afvalinzameling niet eens bewust van de mogelijke komst van een televisieploeg.

'Kan geen toeval zijn'

Arnhemmer Bram Derix meent toch een andere ervaring te hebben gehad. "Ik heb al die maanden nog niet zoveel auto’s en vrachtwagens op een dag door de wijk zien rijden", twittert hij. "En dat de hele wijk Presikhaaf volledig afvalzakvrij is, kan geen toeval zijn. Dat is de afgelopen maanden namelijk niet voorgekomen." Maar volgens Derix zou het college dat nooit toegeven. "Ook al zou het kloppen."

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.