Nieuws

Finalisten Dorpshuis van het Jaar 2020 bekend

Finalisten Dorpshuis van het Jaar 2020 bekend.
Finalisten Dorpshuis van het Jaar 2020 bekend. © Omroep Gelderland
Welk dorpshuis in Gelderland is hét bruisende hart van het dorp of de wijk? Wie wint de titel ‘Dorpshuis van het Jaar 2020’? De zes finalisten zijn bekend, de strijd kan beginnen.
Voor het vierde jaar op rij wordt hét ‘Dorpshuis van het Jaar’ gezocht. Net als in voorgaande jaren strijden zes dorpshuizen om de prestigieuze titel. Via www.dorpshuisvanhetjaar.nl hebben zich veel mooie, leuke, inspirerende en innovatieve ontmoetingsplekken aangemeld.
De wedstrijd mag dan Dorpshuis van het Jaar heten, alle ontmoetingsplekken in Gelderland – zowel in stad als dorp – konden zich aanmelden. Een deskundige jury heeft vervolgens de aanmeldingen beoordeeld en de volgende zes finalisten geselecteerd:
  • Bolderburen in Culemborg
  • Ontmoetingscentrum de Paulus in Winssen
  • De stadsboerin in Doetinchem
  • Ons Honk – Zuid doet samen in Apeldoorn
  • Wijkcentrum Wijchen Zuid in Wijchen
  • De Broederij in Nijmegen
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Finalisten Dorpshuis van het Jaar 2020 bekend - Dorpshuis van het Jaar

Op TV

Angelique Krüger doet voor Omroep Gelderland wederom verslag van de wedstrijd en gaat langs bij de zes finalisten. Tijdens acht afleveringen gaan de genomineerden de strijd met elkaar aan. De eerste aflevering is vanaf 11 oktober om 17.20 uur te zien bij TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Alle finalisten krijgen 750 euro. Het winnende dorpshuis krijgt bovenop die 750 euro nog 2500 euro en de titel.

Thema's

Voor de verkiezing zoeken we de plek in een dorp of wijk in Gelderland waar mensen elkaar ontmoeten. Een plek voor en door inwoners. Ook dit jaar zijn er hoofdthema’s waarop de finalisten beoordeeld worden. Zo wordt gekeken naar de toegankelijkheid van het dorpshuis. Daarnaast staat in 2020 het thema samendoen centraal. Dorpshuizen die ‘samendoen’ op een nieuwe manier organiseren en nieuwe verbindingen leggen – bijvoorbeeld met de omgeving, tussen jongeren en ouderen of met hun buurdorpen – maken kans op de titel in 2020.
De verkiezing Dorpshuis van het Jaar is een initiatief van de Leefbaarheidsalliantie Gelderland, Omroep Gelderland en provincie Gelderland. De Leefbaarheidsalliantie bestaat uit Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland (DKK), Plattelands Jongeren Gelderland (PJG), Spectrum partner met elan en Zorgbelang Inclusief. Samen zetten zij zich in voor de leefbaarheid van Gelderland.

Dorpshuis van het Jaar is vanaf 11 oktober om 17.20 uur te zien bij TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!