Nieuws

Cameratoezicht in Doetinchem kost ruim anderhalve ton

Politie in de binnenstad van Doetinchem.
Politie in de binnenstad van Doetinchem. © 112Achterhoek-nieuws/NewsUnited
DOETINCHEM - Cameratoezicht in het centrum van Doetinchem gaat 115.000 euro kosten en daar komt jaarlijks 60.000 euro bij voor beheer en onderhoud. Dat blijkt uit een onderzoek over de invoering daarvan dat is verstuurd aan de gemeenteraad.
De discussie over cameratoezicht laaide vorig jaar op na een grote vechtpartij op het Simonsplein in Doetinchem, waarbij geweld werd gebruikt tegen hulpverleners. Politie en horeca gaven destijds al aan voorstander te zijn van cameratoezicht, waarna de gemeenteraad een oproep deed aan burgemeester Mark Boumans om de invoering daarvan te onderzoeken.

Voor- en nadelen

Volgens de burgemeester kan cameratoezicht zinvol zijn, mits toegepast in combinatie met andere middelen zoals extra politie-inzet. Zo kunnen verdachten door cameratoezicht sneller worden aangehouden en kunnen de beelden dienen als aanvullend bewijsmateriaal.
Toch kleven er volgens Boumans ook nadelen aan het gebruik van het cameratoezicht. Zo kan een verplaatsingseffect optreden, waarbij de overlast verplaatst naar buiten het centrum of binnen in de horecagelegenheden.
Ook kost het uitkijken van de beelden veel tijd en geld op de capaciteit van de politie, die op dat moment niet op straat kan worden ingezet. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de mogelijkheden moeten worden verkend rondom de inzet van meer mobiel cameratoezicht tijdens evenementen.

Meer incidenten bij evenementen

Het aantal incidenten bij evenementen ligt volgens de gemeente hoger dan in een regulier uitgaansweekend. Aan de andere kant wil de gemeente niet een onevenredige last op de organisator leggen om het evenement te organiseren en moet gezocht worden naar een juiste balans.
De gemeenteraad van Doetinchem praat binnenkort opnieuw over de invoering van cameratoezicht, waarna de burgemeester tot een besluit zal over gaan.

Zie ook: