Nieuws

Groep gewelddadige overvallers veroordeeld tot celstraffen

Het huis in Nijmegen dat werd overvallen.
Het huis in Nijmegen dat werd overvallen. © Persbureau Heitink
ARNHEM - Zes overvallers die in wisselende samenstellingen opereerden, zijn woensdag veroordeeld tot celstraffen variërend van 2,5 tot 7 jaar. De mannen sloegen toe bij woningen in Ooij, Nijmegen en Ammerzoden.
Een 26-jarige Nijmegenaar kreeg 7 jaar cel, een 25-jarige man uit Cuijk 5 jaar, een 26-jarige Drutenaar 4 jaar, een 31-jarige man uit Nijmegen 4 jaar waarvan 1 voorwaardelijk, een 26-jarige man zonder woonplaats 3,5 jaar en een 21-jarige Nijmegenaar 2,5 jaar.
De groep pleegde niet alleen woningovervallen, maar ook inbraken. De mannen namen daarbij wapens mee naar binnen, zoals een mes, een (nep)vuurwapen, hamers en een breekijzer.

'Help, bel 112' op briefje

Bij een overval in Nijmegen waren de bewoners van het huis zo rond de 70 jaar. Zij vroegen de omgeving om hulp door te bonken op een raam en een briefje met de tekst 'Help, bel 112' omhoog te houden.
Een passant waarschuwde daarop de politie, waarna het opgesloten echtpaar bevrijd kon worden. De daders waren er met een kluis en pinpassen vandoor gegaan. Met een van de pinpassen namen de mannen later geld op.

Mishandeld met breekijzer

In Ooij bonden drie van de mannen een bewoner vast met tape en sloegen met met een breekijzer op zijn been. Ze namen twee portemonnees met inhoud mee. 
In Ammerzoden drongen vier van de mannen de slaapkamer van een gastenverblijf binnen waar een stel net in bed lag. Onder bedreiging met geweld werden diverse goederen en een geldbedrag meegenomen.

Diverse inbraken

Verder pleegden de mannen een inbraak bij Scouting in Wijchen waar een toegangsdeur en kastdeuren werden beschadigd en ze diverse goederen wegnamen. Ook braken zij in bij een café op de Waalkade in Nijmegen en een café op de Grote Markt in de Waalstad. De inbraak op de Grote Markt bleef bij een poging; er werd niets buit gemaakt.
De 26-jarige man uit Druten verleende chauffeursdiensten voor de andere mannen. De rechtbank vindt hem medeplichtig aan de woningovervallen en inbraken.
De straffen vallen lager uit dan de eis, omdat de rechtbank niet alles bewezen acht. Er waren straffen tot tien jaar cel geëist.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!