Nieuws

Drieduizend huizen in de Achterhoek krijgen 'slim' alarmsysteem

© Brandweer Noord- en Oost-Gelderland
BORCULO - In de Achterhoek krijgen drieduizend huishoudens met kwetsbare ouderen slimme sensoren in hun huurwoning. Het sociale alarmeringssysteem wordt aangeboden door woningcorporaties Sité, Wonion, ProWonen en De Woonplaats.
Ouderen krijgen bijvoorbeeld een inbraakalarm, paniekknop, inactiviteitsmelders en rookmelders. De ‘slimme sensoren’ alarmeren bij een noodgeval automatisch buren, familie of mantelzorgers via een app. Het is bedoeld om de veiligheid van ouderen te verbeteren en ook kunnen ze op deze manier langer zelfstandig blijven wonen. 

Subsidie

Dit initiatief is een vervolg op het project ‘Leefsamen Achterhoek’ van de Vereniging van Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland (DKK). Daarbij werden in een jaar tijd meer dan 1.000 huishoudens voorzien van de sociale alarmering. 
De woningcorporaties werken bij dit initiatief nauw samen met Zlimthuis, Leefsamen en De Naobers onder de noemer ‘Zlimsamen’. Het initiatief kan gerealiseerd worden met subsidie van de Regiodeal en de provincie Gelderland. Het project wordt ondersteund door de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland.    

Eigen aanpak

De vier corporaties hebben elk een eigen aanpak en planning voor de uitvoering van het project. Een aantal biedt de sociale alarmering aan in combinatie met aanvullende voorzieningen die de huurder kunnen ondersteunen bij het zelfstandig wonen. Huurders die in aanmerking komen voor het aanbod, ontvangen een persoonlijk bericht van hun woningcorporatie. 

Zie ook: