Nieuws

Noren genieten bij Vitesse, Delaveris is bijna fit

ARNHEM - Sondre Tronstad en Filip Delaveris staan inmiddels een half jaar onder contract bij Vitesse. Beide Noren hebben het naar hun zin in Arnhem.
Ze liggen elkaar goed. Sondre Tronstad is de oudste van de twee en zo gedraagt hij zich ook. De middenvelder heeft iets meer bravoure dan de vijf jaar jongere aanvaller. “Maar hij kan van mij ook nog wel wat leren”, dolt Filip Delaveris zijn teamgenoot. Op de vraag wat dat dan is, komt een lach als antwoord.
Beide Noren spelen sinds januari in Arnhem. Waar Delaveris door een rugblessure een pas op de plaats moet maken, laat Tronstad direct een goede indruk achter. “Ik was vastbesloten om zo snel mogelijk een plek in het elftal te verdienen en dus werkte ik hard op de training.”
De beloning komt in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Als Navarone Foor na dat duel ook nog eens vertrekt, kan Tronstad snel stappen maken. Voor Delaveris was dat lastig om te zien. “Hij deed het fantastisch, maar voor mij was het moeilijk om tijdens de wedstrijden in het stadion te zijn en de andere jongens te zien spelen.”

Delaveris is bijna fit

Inmiddels is hij bijna fit. “Ik ben onderweg. Ik train volop mee en we hebben een lange voorbereiding, dus het gaat goed met me.”
Door de corona crisis duurt de voorbereiding voor Nederlandse begrippen erg lang, maar voor de Noren is een dergelijk lange aanloop heel gewoon. “In Noorwegen duurt de voorbereiding bijna 3 maanden”, vertelt Tronstad. “Wij zijn gewend aan een lange periode zonder wedstrijden. Bovendien komt het nu goed uit. De technische staf kan daar van profiteren. Zij hebben nu de tijd om hun ideeën op het elftal over te brengen.”
Delaveris: “Voor mij is de lange voorbereiding erg goed. Ik kan me aanpassen aan het team en fysiek fit worden. Half augustus moet ik er dan staan.”
Beide spelers vinden het overigens geen probleem om in de eerste oefenwedstrijd direct tegen PSV te spelen. “Dan weten we meteen waar we staan”, aldus Tronstad. “Maar voolralsnog gaat het er nu om dat we fit worden, straks komen er misschien nog een paar spelers bij en dan kunnen we ook meer op de tactiek gaan trainen.”

Net als in Noorwegen

Voor de middenvelder is Vitesse zijn tweede buitenlandse club. Hij speelde eerder voor Huddersfield, maar dat was niet met Vitesse te vergelijken. “Mijn ervaringen in Engeland zijn totaal anders, daar was ik meer op mezelf aangewezen, zonder steun van anderen, maar hier is dat anders. Het is hier meer zoals het ook in Noorwegen is.”
Tronstad roemt de sfeer binnen zijn huidige club. “Vitesse is een fijne club, er werken hier goeie mensen en ze kijken naar wat het beste voor je is en dat is belangrijk. We gaan in dezelfde richting en proberen zo hoog mogelijk te eindigen.”
Het feit dat er binnen die club nog iemand is die zijn taal spreek, is een bonus. “Het is makkelijker dat we met twee Noren zijn, natuurlijk moet ik een beetje op hem passen, maar het is soms best lekker om weer even je eigen taal te spreken als je in een ander land bent.”