Nieuws

Fruitboom om omgekomen vliegeniers te eren

ANGEREN - Het is in alle rust neergezet zonder er ruchtbaarheid aan te geven. Angeren heeft een oorlogsmonument voor neergestorte vliegers. Het monument in de vorm van een Betuwse fruitboom, staat midden in het dorp. Vooral om de omgekomen vliegeniers te bedanken. "Eigenlijk ben ik hier al mijn hele leven mee bezig", zegt initiatiefnemer Ton van Bon.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder:
Angeren eert omgekomen vliegeniers
Eigenlijk zou het monument op 5 mei onthuld worden. Maar het coronavirus gooide roet in het eten. Toch wilden ze geen jaar wachten: "We hebben het er gewoon neergezet, eigenlijk zonder er enige ruchtbaarheid aan te geven'', aldus Van Bon.
Het monument is 4.80 meter hoog. De boom is van cortenstaal. Midden in de kruin is de vorm van een neerstortend vliegtuig te zien.

Bemanning herdenken

De boom staat er om de bemanning te bedanken. Trots lopen de initiatiefnemers om het monument heen. "De plek is prachtig", zegt Van Bon, "Na jarenlang speurwerk hebben we nu voor 99,9 procent zekerheid alle neergestorte vliegtuigen gelokaliseerd en gedocumenteerd." 
Dat er juist in de gemeente Lingewaard zoveel geallieerde vliegtuigen zijn neergestort is geen toeval. Na de Slag om Arnhem lag de Betuwe bijna zeven maanden in de vuurlinie. "Bovendien gebruikten de vliegeniers de rivieren als navigatie om terug te keren naar Engeland", weet organisator Geert Bouwman. "En die kwamen onderweg veel vijandelijk vuur tegen."

Gevaarlijke job

"Het was in feite de gevaarlijkste job. Je kon nog beter aan het front zitten dan in een vliegtuig", legt hij uit. "Ik heb verhalen gehoord van vliegeniers dat ze beschoten werden en dat het net was alsof er bierblikjes door het vliegtuig werden gegooid. Van de inslagen, van de granaten, ja.''
''Die mannen moeten we bedanken. Want dat wij hier nou zo lekker staan hebben we wel aan die jongens te danken."