Nieuws

Asielzoeker die medebewoners neerstak, krijgt tbs met dwangverpleging

Hulpdiensten na de steekpartij van vorig jaar in Harderwijk.
Hulpdiensten na de steekpartij van vorig jaar in Harderwijk. © News United
HARDERWIJK - Een 24-jarige man uit Nigeria is maandag veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het neersteken van twee medebewoners van het asielzoekerscentrum (azc) in Harderwijk. Hij is schuldig bevonden aan poging tot doodslag.
De steekpartij vond in juni vorig jaar plaats. De Nigeriaan hoorde stemmen die hem opdracht gaven om de slachtoffers iets aan te doen. Hij stak ze meerdere malen met een mes.
Een van de slachtoffers raakte zwaargewond aan zijn schouder en rug en moest enkele dagen in het ziekenhuis verblijven. De ander kon zich afweren met zijn hand, waardoor zijn letsel meeviel.

Psychose

Volgens deskundigen verkeerde de man in een psychose, waardoor hij niet toerekeningsvatbaar is. De rechtbank in Zutphen acht het noodzakelijk hem tbs met dwangverpleging op te leggen, mede vanwege zijn 'ernstige persoonlijkheidsproblematiek'.
De man moet daarnaast schadevergoedingen van ruim 8500 euro aan de slachtoffers betalen.

Onrust in de buurt

Na de steekpartij ontstond er onrust in de buurt rond het azc, waar vaker incidenten zijn. Vorige maand nog vonden er twee andere steekpartijen plaats, met telkens een gewonde.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!