Nieuws

Woningstichting wil minder betalen aan het Rijk om duurzame huizen te bouwen

© Omroep Gelderland
WAGENINGEN - De Woningstichting heeft samen met de gemeente Wageningen het Rijk gevraagd de verhuurdersheffing te verlagen. Sinds 2014 betalen de woningcorporaties verhuurdersheffing aan het kabinet om de opgelopen staatsschuld af te bouwen. De Woningstichting betaalt jaarlijks bijna 5 miljoen aan verhuurdersheffing aan de Staat. De Woningstichting wil het geld liever gebruiken voor het bouwen van sociale duurzame huurwoningen.
De huizen worden in Torckdael ( 16 woningen) Rooseveltweg 350 ( voormalige Ireneschool, 36 woningen) en De Dreijen gebouwd. 
Het Rijk had een Regeling Vermindering Verhuurdersheffing uitgeschreven. Via de regeling mag de verhuurdersheffing gebruikt worden voor het duurzaam aanpassen en bouwen van nieuwe woningen.  Er zijn echter te veel aanmeldingen om alle woningcorporaties te kunnen helpen. Het is de vraag of Wageningen er voor in aanmerking kan komen.
De Woningstichting en de Wethouder Ruimtelijke Ordening en cultuur Anne Jansen, hebben samen bij het Rijk aandacht voor deze situatie gevraagd. Samen met andere regio’s en wooncorporaties in Nederland willen zij een vuist maken. Er is een rapportage van de ministeries Binnenlandse Zaken, Financiën en Economische Zaken waarin al wordt aangegeven dat wooncorporaties en gemeentes klem komen te zitten tussen de bouw van duurzame, sociale huizen en het betalen van de verhuurdersheffing. 
De Woningstichting en wethouder Anne Janssen vinden het onacceptabel dat inwoners van Wageningen de dupe zouden worden en nog langere wachtlijsten zouden kunnen ontstaan.