Nieuws

Zorgen over komst 5G-netwerk, petitie aan burgemeester gegeven

Het Culemborgse 5G Collectief bij de zendmast van het circus.
Het Culemborgse 5G Collectief bij de zendmast van het circus. © Arno Kerkdijk
CULEMBORG - Inwoners van de Culemborgse wijk EVA-Lanxmeer boden donderdagmiddag aan burgemeester Gerdo van Grootheest een petitie aan tegen de aanleg van een 5G-netwerk. De petitie is door bijna tweehonderd inwoners ondertekend.
"Circus Vladimir kwam aanrijden met een zendmast in zijn aanhanger. Die werd aangeboden aan de burgemeester. Voor op het dak van het stadskantoor", zegt Edith van der Boom, lid van het Culemborgs 5G Collectief. Burgemeester Van Grootheest nam de petitie in ontvangst en beloofde het onderwerp met de raad te bespreken.
Het 5G Collectief maakt zich zorgen over negatieve gezondheidseffecten die de straling van een 5G-netwerk mogelijk met zich meebrengt. De groep stelt dat er niet genoeg wetenschappelijke consensus is dat 5G veilig is voor mensen, dieren en natuur. Ze pleiten daarom voor ‘witte zones’, gebieden waar 5G-netwerken niet worden toegestaan. De wijk EVA-Lanxmeer moet zo'n witte zone worden.

'Niet tegen 5G'

"We zijn niet tegen 5G, maar we willen dat eerst goed onderzoek wordt gedaan naar de effecten van het netwerk. Als de effecten duidelijk zijn, kan pas worden besloten of het netwerk kan worden uitgerold", aldus Van der Boom.
Ze snijdt aan dat 5G een beladen onderwerp is, maar benadrukt dat het de groep om het ontbreken van de wetenschappelijke consensus gaat.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!