Nieuws

Raad Oldebroek absoluut niet tevreden met concept Regionale Energie Strategie

De raad van Oldebroek is bang dat straks meer dan 50% van alle windmolens op de Noord-Veluwe in Oldebroek geplaatst wordt.
De raad van Oldebroek is bang dat straks meer dan 50% van alle windmolens op de Noord-Veluwe in Oldebroek geplaatst wordt. © Pixabay
OLDEBROEK - De gemeenteraad van Oldebroek is niet te spreken over de manier waarop het concept van de Regionale Energie Strategie tot stand is gekomen. Ook heeft de raad geen goed woord over voor buurgemeente Hattem, die zelfstandig besloot geen windmolens te willen plaatsen. "Wat heeft samenwerken dan nog voor zin?"
In de Regionale Energie Strategie (RES) spreken gemeenten met elkaar af hoe zij de komende jaren overstappen op duurzame energie. Nunspeet, Elburg, Ermelo, Oldebroek, Putten, Harderwijk en Hattem denken samen na over de RES Noord-Veluwe.
Een concept van die RES wordt deze weken besproken in de gemeenteraden van de Noord-Veluwe. Zo stemde de gemeenteraad van Elburg unaniem in met het concept, terwijl de Hattemse raad aangaf geen windmolens te willen zolang er nog geen lokale omgevingsvisie is opgesteld. 

Meer dan 50% van de windenergie?

Dat laatste steekt de raad van Oldebroek. "In de tekeningen lijken wij meer dan 50% van windenergie in de hele regio te realiseren", sprak SGP'er Erik Doornwaard. "Als een buurgemeente al meteen bepaalde opties torpedeert, waarom zouden we dan nog samenwerken?", vroeg Popke Graansma zich namens de ChristenUnie af.
Wethouder Bob Bergkamp stelde de raad gerust. "Het betekent niet dat wij daadwerkelijk 53% van de windenergie gaan realiseren. Elke gemeente moet 50% van zijn energie duurzaam opwekken. Als Hattem weigert dat met windmolens te doen, zullen ze meer zonne-energie moeten opwekken."

Opgelegd gedrocht

De gemeenteraad verweet de wethouder ook dat inwoners van Oldebroek tot nu toe niet zijn betrokken bij het maken van de plannen. "Dit lijkt vooral een plan vanuit Den Haag, een opgelegd gedrocht", zei Doornwaard. "Burgerparticipatie lijkt alleen te mogen als het de landelijke politiek interesseert. En dat terwijl dit de komende dertig jaar ons grootste thema gaat zijn. Daar moeten burgers toch goed over geïnformeerd zijn."
De gemeenteraad nam daarom unaniem een motie en een amendement aan, waarin het college wordt opgedragen zo snel mogelijk in gesprek te gaan met inwoners van Oldebroek, en hen te betrekken bij de te maken keuzes. Ook wil de gemeenteraad de garantie dat de concept-RES ook echt een concept is, en dat nog niet vast komt te staan dat de genoemde maatregelen ook daadwerkelijk worden doorgevoerd.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.