Nieuws

Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen.
Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
De bewoners krijgen daarnaast een huurverlaging, hoeven geen vastrecht voor gas mee te betalen en krijgen dalende stookkosten. "Ja, het gaat stukken voordeliger worden", zegt Lies Haveman terwijl ze haar percolator op een gaspit zet zoals ze al ontelbare keren deed. Maar straks dus op een inductieplaat. Ze woon al decennia in Jerusalem. "We wekken zelf ook elektriciteit op. Er komen zo'n acht panelen op het dak."
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

Jerusalem loopt voorop

De sterk verouderde, naoorlogse woningen worden allemaal gesloopt. De wijk aardgasvrij maken kost miljoenen extra en leek niet haalbaar. Met onder meer subsidie van de provincie Gelderland kan het nu toch. Verspreid over Gelderland zijn meer plannen om wijken aardgasvrij te maken. De wijk Jerusalem loopt daarin voorop zegt gedupteerde Jan van der Meer. Het aardgasvrij maken is onderdeel van totale verduurzaming van de volkswijk.
"Alles bij elkaar lijkt het er wel op dat dit de duurzaamste wijk van Nijmegen in ieder geval wordt, maar misschien ook wel van de provincie zal worden", zegt Van der Meer. "Dit project heeft zoveel goede kanten dat we daar als provincie ook graag aan willen bijdragen."

Huurder geven de doorslag

Het aardgas wordt vervangen door slimme elektrotechniek, met bijvoorbeeld een zonneboiler. Net als bij de eerdere keus voor sloop van de woningen is de stem van de wijkbewoners van doorslaggevend belang. 
"Dat betekent dat 70 procent van de huurders opnieuw ja moet zeggen om aardgasloos te worden", rekent Ronald Leushuis van woningcorporatie Talis voor. "Anders gaat de provincie de subsidie niet toekennen." Leushuis heeft er vertrouwen in dat de vereiste meerderheid van de wijkbewoners voor afscheid van het aardgas gaat.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.