Nieuws

Moord op Mehmet moet vergissing zijn geweest, zegt broer

De plek van de schietpartij in Beuningen.
De plek van de schietpartij in Beuningen. © Omroep Gelderland
BEUNINGEN - Het moet wel een vergissing zijn, daar is iedereen die Mehmet uit Nijmegen kende het over eens. De 49-jarige vader van drie kinderen werd maandag rond 08.30 uur in Beuningen vijf keer beschoten door twee mannen met bivakmutsen op. Het busje dat hiervoor vermoedelijk werd gebruikt, is later die dag teruggevonden in Winssen. Naar het motief van de daders blijft het gissen.
Donderdagmiddag om 15.00 uur kwamen familie, vrienden en bekenden bij elkaar in de Eyüp Sultan Moskee in Nijmegen, waarvan ook Mehmet lid was.
De voorzitter van de moskee, Tuncay Biber, heeft vanwege de massale opkomst aan de gemeente gevraagd om een andere ruimte. Maar dat was niet mogelijk. Want de anderhalvemeterregel in acht nemen, kon volgens hem niet in de krappe behuizing van de moskee in de Nijmeegse wijk Bottendaal.
"Het is ongelofelijk wat er is gebeurd", zegt Tuncay Biber. "Wij hebben zoiets nog nooit meegemaakt en denken dat er geen echte reden aan ten grondslag ligt. Wij hebben goede contacten en als er problemen waren geweest, hadden wij dat wel geweten."

Pijnlijke speculaties

Ook Mehmets broer Kenan begrijpt er niets van. "Mehmet was een hele lieve man. Iedereen kende hem en hij stond altijd klaar voor een ander om een klusje te doen.”
Beelden van de plek van de schietpartij. De tekst gaat verder onder de video.
Moord op Mehmet moet vergissing zijn geweest, zegt broer
Op sociale media staan speculaties over de mogelijke oorzaak van de schietpartij. Zo wordt gesuggereerd dat Mehmet als klusjesman wellicht werk gedaan zou hebben voor criminelen.
Mehmet was een hele lieve man
broer Kenan
Broer Kenan noemt die speculaties 'pijnlijk'. Hij vervolgt: "Ik word daar verdrietig van. Mehmet dronk niet, hij gokte niet en was niet verslaafd. Wij begrijpen niet dat dit hem overkomen is en gaan ervan uit dat het een pure vergissing moet zijn geweest."

Motief is een raadsel

De eigenaar van een Turkse winkel in Nijmegen bevestigt het beeld over Mehmet. "Hij was een hele rustige, behulpzame man", benadrukt de winkelier. "Ik vroeg bijvoorbeeld eens of ik zijn slijptol mocht lenen. Zelf was hij toen in zijn volkstuintje, maar ik mocht direct langs zijn huis in Nijmegen om dat gereedschap te lenen.”
Ook deze ondernemer begrijpt er niets van. ”Hij hield zich afzijdig van zaken als uitgaan, dronk niet en had een goede relatie met zijn vrouw." Op Facebook lijkt Mehmet voorstander van de extreemrechtse Turkse beweging De Grijze Wolven, maar volgens de winkelier was hij 'politiek gematigd'.

Sociale man

Ton van der Pol die net als Mehmet een volkstuin heeft in Beuningen, noemt hem een sociale man. "Ik zag hem niet zo vaak omdat ik als gepensioneerde overdag kwam en hij meestal 's avonds na het werk. Maar als ik hem zag was hij altijd even aardig en vriendelijk." 
"Ook onderling wordt hier gesproken over hoe dit heeft kunnen gebeuren, bijvoorbeeld door mensen van Turkse en Marokkaanse komaf. Ook die heb ik al horen zeggen dat het wel een vergissing geweest moet zijn", gaat Van der Pol verder.
Ik kan me niet voorstellen dat iemand hem iets aan zou willen doen
collega van Mehmet
Ook een collega van Mehmet die verder anoniem wil blijven, gaat uit van een vergissingsmoord. Hij noemt Mehmet een hele fijne, rustige Turkse man. Altijd vriendelijk. “Ik kan me niet voorstellen dat iemand hem iets aan zou willen doen.”