Nieuws

Deel jeugdzorgmaatregelen van tafel; Arnhem moet eerst met visie komen

© Flickr
ARNHEM - Wethouder Hans de Vroome zal even pas op de plaats moeten maken met een deel van zijn voorgenomen jeugdzorgmaatregelen, besloot de Arnhemse gemeenteraad. In verschillende onderzoeken wordt de gemeente een gebrek aan visie, samenhang en sturing verweten. En als je niet weet waar je naartoe wilt, kun je ook geen passende maatregelen bepalen, is de redenering.
Die maatregelen zijn volgens De Vroome nodig om de alsmaar stijgende jeugdzorgkosten te beteugelen. Met een deel mag hij verder. Die raken niet direct de kinderen en gezinnen, legt raadslid Nathalie Nede (ChristenUnie) uit, die het wijzigingsvoorstel met PvdA, GroenLinks, CDA, Arnhem Centraal en D66 indiende. "Het zijn maatregelen die gaan over kwaliteit en effectief werken en geen bezuinigingen."

'Tegengaan van fraude'

"De maatregelen die we uitgewerkt willen zien, gaan over het verbeteren van de samenwerking en grip op de kosten", vult Mattijs Loor (D66) aan. "Denk bijvoorbeeld aan het tegengaan van fraude, wat los van je visie sowieso nodig is."
De maatregelen die voorlopig van tafel gaan, zijn onder meer de vaktherapieën waarover de afgelopen weken veel gesproken is als beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie en muziektherapie. Ook begeleiding op school, zoals huiswerkbegeleiding, weerbaarheidstrainingen of faalangstreductie, blijft voorlopig zoals het is.
Eerst moet de gemeente nu met een visie op haar jeugdbeleid komen. Die moet er maart volgend jaar liggen. Als een aantal van de nu uitgestelde maatregelen daar alsnog binnen blijken te passen, kan er opnieuw over worden gesproken.
De invoering van het 'sociaal hospitaal' gaat wel gewoon door. Dat is gericht op een betere aanpak van multiprobleemhuishoudens en moet tegelijk geld besparen.

'Geen gat in begroting'

Wat het uitstellen van een deel van de maatregelen betekent voor de financiering van de dinsdag door het college gepresenteerde 'herstelagenda', vindt De Vroome nu lastig te zeggen. "Maar het slaat niet meteen een gat in de begroting. En het hangt natuurlijk af van wanneer er een visie is."

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.