Nieuws

Terugkijken: boswachter Twan ging op beverjacht

MILLINGEN AAN DE RIJN - De avonden zijn lang en dat maakt het de perfecte tijd voor een ontmoeting met de bever. En daarvoor hoef je vanavond de deur niet uit: boswachter Twan Teunissen van Staatsbosbeheer neemt je live mee op excursie in de Millingerwaard.
Via Facebook en onze app kon je vanaf 20.30 uur live meekijken in de Gelderse Poort, waar Twan je het leefgebied van de bever liet zien en jouw vragen live beantwoordde. 
Kijk hier de livestream terug:

Verdwenen uit ons landschap

Jarenlang was de bever uit ons landschap verdwenen. Uitgestorven door de jacht en biotoopvernietiging. Maar in 1988 keerde de bever terug naar Nederland. In de Biesbosch werden er 42 uitgezet en zes jaar later volgden herintroducties in de Gelderse Poort. "Inmiddels verspreidt de bever zich steeds verder door Nederland en kunnen we spreken van een succesverhaal", vertelt Twan.
De tekst gaat verder onder de foto:

Houthakker in de natuur

De sporen die de bever achterlaat in de Gelderse Poort zijn niet te missen. "Al vanaf de uitzetting waren omgeknaagde bomen te vinden. In de Gelderse Poort gaat het tegenwoordig om vrij grote oppervlaktes. In de Millingerwaard zijn in het voorheen gesloten ooibos open plekken te vinden van vele honderden vierkante meters groot. Dit schept leefgebied voor talrijke andere dieren."
De bever is een van de dieren die symbool staat voor de ruige natuur die hoort bij de Nederlandse rivieren en de Delta. Veel bezoekers van de Gelderse Poort komen dan ook speciaal naar het natuurgebied vanwege de bever. "In de Millingerwaard worden buiten het broedseizoen beverexcursies per kano georganiseerd. De anderhalvemeterregel die geldt in verband met corona zorgt er dit jaar voor dat deze excursies niet doorgaan", legt Twan uit.

Terugkijken

Maar vanavond kon je er dus toch bij zijn! Via onze Facebook livestream beantwoordde boswachter Twan alle vragen over deze interessante dieren. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!