Nieuws

Woonbootbewoners moeten nog steeds weg, maar krijgen iets meer lucht

De woonboten in de Nieuwe Haven.
De woonboten in de Nieuwe Haven. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De vijftien woonbootbewoners van de Nieuwe Haven aan de Westervoortsedijk in Arnhem moeten daar weg, stelde de gemeenteraad woensdagavond definitief vast. Zij liggen daar ongewenst en vooral onveilig. Het gebied moet zich doorontwikkelen als bedrijfshaven. Wel wordt er meer ruimte geboden in de zoektocht naar alternatieven voor de waterwoningen.
Wethouder Jan van Dellen wil doorpakken in de kwestie die al zo'n twintig jaar speelt. Maar zijn voorstel leidde nog tot de nodige discussie, waardoor nu pas de beslissing viel over zijn eind vorig jaar gelanceerde plan. Een aantal bewoners liet flink van zich horen en zocht met regelmaat de politiek en de media.
Zo zou de wethouder alternatieve ligplaatsen voor hun boten onvoldoende hebben onderzocht en werd het plan om na een jaar hun vergunning in te trekken als de bewoners geen voorstel hebben geaccepteerd ervaren als een 'mes op de keel'.

'Wethouder liegt'

Het bracht Jeroen en Marloes Spaander van Arnhems Peil ertoe om de afgelopen weken tien uitgebreide filmpjes te publiceren via hun social media met 'de leugens van wethouder Van Dellen'. Die waren 'vrij overtuigend' dat er weinig overblijft van de beweringen van de wethouder, vindt SP'er Gerrie Elfrink. Hij wil dat de wethouder punt voor punt ingaat op de argumenten van Arnhems Peil. Volgens Elfrink mag het college van alles vinden van de vorm van de video's, maar is de inhoud gefundeerd.
Maar dat is Van Dellen niet van plan. Alle onderwerpen die Arnhems Peil aandraagt, zijn volgens hem maandenlang uitvoerig besproken. "Dat wordt een herhaling van zetten."

'Mogelijk smaad'

Dat begrijpt Nico Wiggers (Arnhemse Ouderenpartij) niet. "Er lijken nu twee waarheden te bestaan en misschien is er nog een derde. Als de makers van de filmpjes liegen, is er mogelijk zelfs sprake van smaad."
Maar met een aantal toevoegingen op het collegevoorstel die woensdag werden aangenomen, waren de Spaanders best tevreden. Zo moet de wethouder nu elk half jaar met een brief komen welke alternatieve ligplekken hij heeft onderzocht. Hierin moet hij onder meer de twaalf opties die Arnhems Peil eerder aandroeg meenemen, bracht het CDA in.
Ook moet de wethouder het geld dat bestemd is om woonbootbewoners uit te kopen, inzetten voor alternatieve ligplaatsen zodra zich daarvoor een mogelijkheid voordoet. En mocht dat na een jaar niet het geval zijn maar wel een oplossing in het verschiet liggen, dan wordt de periode met een jaar verlengd, stelden DENK Verenigd Arnhem en Arnhem Centraal met succes voor.

'Wethouder gaat ons veel zien'

"We zijn blij met de brede steun die duidelijk maakt dat er de komende twee jaar echt gekeken moet worden naar oplossingen voor gewenste ligplaatsen", laat Marloes Spaander weten. "Wij zullen er natuurlijk bovenop zitten om ervoor te zorgen dat dit ook gebeurt. De wethouder gaat ons veel zien de komende jaren", belooft ze.
Ook de antwoorden op de vragen uit hun filmpjes kan Marloes tegemoet zien. Omdat de wethouder dit niet uit eigen beweging wilde doen, heeft de SP besloten de vragen dan maar schriftelijk in te dienen. "De reportages laten een wethouder zien die continue een loopje met de waarheid neemt om zijn voorstel maar verkocht te krijgen", meent Elfrink. "Dat moet wel opgehelderd worden, anders kan de wethouder niet geloofwaardig blijven opereren."
Verder besloot de gemeenteraad dat ontwikkelingen in de bedrijfshaven moeten bijdragen aan duurzaamheid en wil Arnhem de provincie vragen om daaraan mee te betalen.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.