Nieuws

Statenleden zetten hakken in het zand bij stikstofhandel

De Veluwe
De Veluwe © Omroep Gelderland
ARNHEM - Bedrijven uit de Randstad die hun stikstofrechten kopen op de Veluwe, terwijl dat gebied als een leeg geplukte kip achterblijft. De Provinciale Staten willen ongebreidelde stikstofhandel voorkomen en zetten de hakken in het zand.
Die handel zou mogelijk worden als het extern salderen wordt ingesteld. Een motie om die ongewenste handel te voorkomen kreeg woensdagavond een ruime meerderheid. Voorlopig wordt er in Gelderland niet extern gesaldeerd. 
Arjan de Kok van Forum van Democratie trok zijn eigen motie in om mee te gaan met de andere motie. Hij riep de partijen die nog niet aan boord waren over te stappen.
"Wij stappen over onze eigen schaduw heen, doe dat ook. Dan heeft de gedeputeerde een unaniem signaal richting het Rijk." Alleen de Partij voor de Dieren en de PVV stemden tegen. 
Bij extern salderen kan een bedrijf dat stikstofrechten nodig heeft die kopen bij een ander bedrijf. De angst is dat de Veluwe wordt leeg gekocht en de rechten worden gebruikt om in de Randstad te bouwen. "Wij willen geen wild west-praktijken in Gelderland", zei gedeputeerde Peter Drenth eerder.