Nieuws

Keolis-personeel ongerust na kwijtraken megaklus, vakbonden willen gesprek

Bussen van Keolis.
Bussen van Keolis. © ANP
DEVENTER - Nu vervoersbedrijf Keolis de aanbesteding voor het openbaar vervoer in de regio IJssel-Vecht is kwijtgeraakt, willen vakbonden FNV en CNV snel het gesprek met Keolis aangaan. Het bedrijf heeft zo'n duizend werknemers. Hun toekomst is onzeker geworden, nu Gelderland, Flevoland en Overijssel af willen van een contract nadat Keolis sjoemelde bij de aanbesteding.
Het van oorsprong Franse Keolis, moederbedrijf van Syntus, won vorig jaar een aanbesteding ter waarde van 900 miljoen euro voor het openbaar busvervoer, onder meer in delen van Gelderland. Onderzoeksplatform Follow the Money vond uit dat Keolis zogenoemde 'sideletters' had bij een contract met een Chinese busbouwer. Die geheime afspraken moesten ervoor zorgen dat Keolis de aanbesteding zou binnenhalen.

Verstrekkende gevolgen

Namens CNV Vakmensen zegt onderhandelaar Peter de Ridder dat hij begrijpt dat de provincies zich bedrogen voelen. "Maar het intrekken van de concessie heeft verstrekkende en onvoorziene gevolgen voor reizigers en werknemers. We vragen ons echt af of er geen andere mogelijkheden waren om dit op te lossen. De provincies hadden bijvoorbeeld ook een andere sanctie kunnen opleggen, als straf en signaal."
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Keolis-personeel ongerust na kwijtraken megaklus, vakbonden willen gesprek
Hij wijst erop dat Keolis' handelwijze geen invloed heeft gehad op het winnen van de aanbesteding. "Dat zegt de gedeputeerde zelf. Door er nu een keiharde principekwestie van te maken, zitten we met een kolossaal probleem en weten we niet waar dit gaat eindigen."

Grote zorgen

De werknemers maken volgens hem grote zorgen. "Deze situatie geeft veel spanning en onzekerheid. Wat gebeurt er komende tijd, welke vervoerder wordt het nu, houden de mensen hun baan?", vraagt De Ridder zich af.
Het was de bedoeling dat half december de eerste bussen over de Veluwe zouden gaan rijden. Vakbond FNV wil weten wat het wegnemen van de aanbesteding betekent voor het personeel van Keolis en het gesprek aangaan met de provincies. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!