Nieuws

Wijchen en Druten lijken te fuseren, maar wat vindt de burger daarvan?

De bijeenkomst over de fusie tussen Wijchen en Druten.
De bijeenkomst over de fusie tussen Wijchen en Druten. © Willy Brink
WIJCHEN - Lokale politici uit Wijchen en Druten kwamen dinsdagavond samen om te sparren over een mogelijke fusie. De belangrijkste vraag is nu volgens raadsleden niet zozeer of de twee gemeenten één worden, maar wat de burger van zo’n herindeling vindt.
Wijchen en Druten gingen in 2018 een ambtelijke samenwerking aan, wat betekent dat één werkgroep twee gemeenten runt. Veel partijen zijn inmiddels van mening dat die gezamenlijke organisatie een ijzersterke basis vormt voor een fusie. Na een hoop politiek getouwtrek, lijkt het er nu op dat Wijchen en Druten uiteindelijk één worden.

Wat vindt de burger?

Politici van beide gemeenten kwamen dinsdagavond samen om te praten over de voor- en nadelen van een fusie en de stem van de burger. Wanneer het nieuwe politieke jaar in september weer begint, beslissen raadsleden of er draagvlakpeiling komt. Doel is dan om in kaart te brengen wat inwoners, lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties van een fusie vinden.
“Een fusiebesluit moet door de Tweede én Eerste Kamer goedgekeurd worden. Die vinden het allebei erg belangrijk dat de plaatselijke gemeenschap het ook een goed idee vindt”, weet Hans van der Werff, onderzoeker bij adviesbureau Berenschot. Komt er een draagvlakpeiling, dan biedt zijn organisatie ondersteuning bij dat proces. “De overheid heeft uiteindelijk maar één doel: het dienen van haar burgers. Daarom is het ook essentieel dat je de alle stakeholders binnen de gemeenschap vraagt wat zij belangrijk vinden.”

Enorme klus

Volgens de onderzoeker maakt het voor een eventuele draagvlakpeiling weinig uit dat er al een ambtelijke samenwerking is tussen Wijchen en Druten. “Behalve dat de twee elkaar al kennen”, weet Van der Werff. “Maar stel dat ze straks fuseren, scheelt het hen enorm veel werk. De organisaties moeten namelijk volledig integreren. Dat is een flinke klus. Aangezien ze voor een groot deel al samengevoegd zijn, scheelt dat uiteindelijk een hoop tijd.”

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.