Nieuws

Boeren mogen Nijmegen niet in, gesprek met stikstofactivist buiten de stad

© Persbureau Heitink
NIJMEGEN - Zeker vijftig boeren zijn dinsdagavond van de Achterhoek naar Nijmegen gereden. Ze wilden een brief afgeven aan Johan Vollenbroek. Dat zouden ze het liefst bij zijn woning in Nijmegen hebben gedaan, maar de politie heeft de boeren dat verboden.
De boeren werden naar een bioscoop aan de rand van de stad geleid. Agenten zorgden ervoor dat Vollenbroek ook naar die plek kwam, zodat hij de brief in ontvangst kon nemen.
Daarbij mochten tien boeren aanwezig zijn, wat in eerste instantie voor nogal wat discussie zorgde. Als de boeren zich niet aan deze eis van de politie zouden houden, werd de ontmoeting alsnog afgeblazen.
Het gesprek is rustig verlopen. Er werd discussie gevoerd, waarbij beide partijen hun standpunt (nogmaals) duidelijk maakten.

Boeman bij boeren

Vollenbroek kaartte de stikstofproblematiek aan bij de Raad van State. Hij wordt door de boeren gezien als aanstichter van de problemen. 
Bekijk hieronder de inhoud van de brief.
"Beste heer Vollenbroek,
Het spijt ons dat het zover heeft moeten komen dat wij deze brief bij u moeten afleveren. Mede door u wordt de agrarische sector in een hoek gedreven, die wij niet willen. We worden door u en de politiek monddood gemaakt. Vele bedrijven en aanverwante industrie zullen omvallen door alle maatregelen, terwijl zij niets fout hebben gedaan en naar de letter van de wet hebben gehandeld.
Wij snappen dat er iets aan het stikstofprobleem moet worden gedaan. De landbouw heeft al heel veel gedaan en zal nog veel doen. Maar het kan niet zo zijn dat de minister op de stoel van de ondernemer gaat zitten.
Zoals wij het begrijpen, wilt u het liefst weer terug naar de Ot en Sien-landbouw. Dit echt niet meer realistisch. Wij kunnen dan niet meer alle mensen van voedsel voorzien en bovendien wordt het voedsel dan onbetaalbaar voor het grootste deel van de bevolking. Nu zijn andere sectoren eerst aan zet om wat aan het stikstofprobleem te doen. Wij kunnen op dit moment niet veel meer. De financiële reserves zijn op en wij kunnen niet meer concurreren met omringende landen.
Nederland loopt voorop wat kennis betreft en heeft boeren nodig voor een veilige voedselvoorziening, voor natuur, onderhoud en werkgelegenheid. Wat u en de overheid vergeten, is dat wij alleen kunnen boeren met gezonde lucht en goede grond. En dat wij met onze gewassen juist ook een bijdrage leveren aan de schone lucht. Als dit zo doorgaat, bereiken wij met zijn allen niets.
Wij boeren zijn het zat en laten ons op deze manier niet meer onder druk zetten! Wij zijn hardwerkende mensen, die op deze manier voor onze rechten opkomen!
Namens alle boze en teleurgestelde boeren in Nederland."

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!