Nieuws

Appende automobilist moet cel in voor dodelijk ongeluk op A2

Het dodelijke ongeval op de A2.
Het dodelijke ongeval op de A2. © Marco van Deick/Persbureau Heitink
BEESD - Een 45-jarige man uit Zaltbommel is woensdag veroordeeld tot 8 maanden cel voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de A2, doordat hij zat te appen achter het stuur. Ook wordt zijn rijbewijs voor 3 jaar ingetrokken. Bij het ongeluk in juli vorig jaar bij Beesd kwam de 24-jarige Kirsten van Tol om het leven.
De man reed met hoge snelheid op een bijna stilstaande file in. De verdachte heeft volgens de rechter zeer onvoorzichtig en onoplettend gereden doordat hij druk was met zijn mobiele telefoon. In de halve minuut voor het ongeval typte de man een bericht op zijn telefoon, terwijl hij circa 128 kilometer per uur reed. In de laatste 34 seconden voor de botsing heeft hij zijn telefoonscherm 30 keer aangeraakt.
Bekijk de beelden. De tekst gaat eronder verder.
Appende automobilist moet cel in voor dodelijk ongeluk op A2
Het slachtoffer stond nagenoeg stil met haar auto en werd door de klap tegen de auto voor haar geworpen. De automobilist uit Zaltbommel heeft spijt betuigd. "Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Als ik vooruit had gekeken, had ik hier niet gezeten", zei hij tijdens de rechtszaak twee weken geleden.

'Social mediagebruik achter stuur kost levens'

De rechtbank neemt de man buitengewoon kwalijk dat hij bijna de helft van de ruim 3 minuten voor het ongeval aantoonbaar actief op zijn telefoon is geweest. Ook vindt de rechtbank het belangrijk om als signaal aan de samenleving mee te geven dat het gebruik van sociale media tijdens het besturen van een auto letterlijk levens kost. De persrechter zegt daarover: ''De forse straf is ook om te benadrukken dat appen in het verkeer en ook veel te hard rijden echt niet samengaan."
Een jaar na het ongeluk is het verdriet bij Jeroen, de vriend van Kirsten, nog groot. ''Het ergste is natuurlijk dat Kirsten's toekomst weg is. Maar ook onze levens zijn kapot. Ik hoop dat dit een waarschuwing wordt voor mensen", zegt hij.
In een reactie op de uitspraak: ''In de slachtofferverklaring heb ik gezegd dat ik hoop dat de automobilist een gevangenisstraf zou krijgen. Ik werd ook ineens wakker zonder mijn partner om me heen. Met deze uitspraak gaat hij dat ervaren.''

Zie ook: