Nieuws

Wijchen voorspelt bezuinigingen omdat Den Haag te weinig financiële hulp biedt

© Omroep Gelderland
WIJCHEN - Het geld uit Den Haag dat de gemeente Wijchen nodig heeft om rond te komen, komt maar niet. De begroting voor volgend jaar is weliswaar nog sluitend, maar vanaf 2022 verwacht het gemeentebestuur structurele tekorten. Gevolg: bezuinigingen.
"We ontvangen nog steeds te weinig geld van het Rijk om taken zoals de jeugdzorg en de bijstand uit te voeren", zegt de gemeente Wijchen over de problemen die worden voorzien. Uit voorzorg wordt de komende maanden al gezocht naar mogelijkheden voor zowel kostenbesparingen als aanvullende inkomsten.

Geldkraan steeds verder dicht

Flinke bezuinigingen worden niet uitgesloten. Wijchen is weliswaar financieel gezond, maar de coronacrisis heeft het er financieel niet makkelijker op gemaakt. Ook voor de tekorten die daardoor zijn ontstaan, rekent de gemeente op steun van de hogere overheden.
"We bevinden ons in een onzekere periode", zegt wethouder Geert Gerrits van Financiën. "Niet alleen vanwege de gevolgen van corona, maar vooral doordat het Rijk de geldkraan voor kleinere gemeenten steeds verder dicht lijkt te draaien. Daarnaast blijft het tekort op de uitvoeringkosten van de Jeugdzorg ons zorgen baren."
In februari zijn al bezuinigingsmaatregelen vastgesteld door de gemeenteraad. Wijchen gaat nu op zoek naar aanvullende maatregelen om de kosten terug te dringen. Komende donderdag praat de gemeenteraad over de problemen.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.