Nieuws

Doorgaan met Keolis of niet? Provincie neemt vandaag besluit

De Gelderse Statenzaal.
De Gelderse Statenzaal. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De provincie Gelderland maakt vandaag bekend of de aanbesteding van vervoerder Keolis in stand blijft.
Die aanbesteding voor het busvervoer op de Veluwe en in Overijssel en Flevoland kwam onder vuur te liggen nadat er onrechtmatigheden werden ontdekt.
Er zou sprake zijn van zogenoemde side letters, geheime afspraken die buiten het contract zijn gemaakt.
In die afspraken stond volgens Follow the Money dat de Chinese busbouwer geen boetes of rechtszaak zou krijgen als de elektrische bussen niet op tijd konden worden geleverd. Die elektrische bussen vormen een belangrijk deel van de aanbesteding.

Twee medewerkers ontslagen

Ook de vervoerder zelf kwam achter de vermeende fraude en ontsloeg vervolgens twee medewerkers die betrokken waren bij de geheime clausule in de aanbesteding. Het Openbaar Ministerie werd hierover ingelicht.
Juristen van de drie provincies bogen zich vervolgens over de vraag of de aanbesteding die 900 miljoen euro waard is in stand kan blijven. De provincie wist immers bij het beoordelen van de aanbesteding niet af van de geheime clausules.

Grote nadelen

Vandaag geven de drie betrokken provincies hun oordeel. Er zijn hoogstwaarschijnlijk twee opties: doorgaan met Keolis of het voornemen om de aanbesteding in te trekken. Aan beide opties kleven grote nadelen: doorgaan met Keolis betekent waarschijnlijk dat andere partijen die de aanbesteding wilden hebben naar de rechter stappen. 
Stoppen met Keolis betekent dat het busvervoer vanaf eind dit jaar niet geregeld is én de kans is groot dat het bedrijf naar de rechter stapt. De drie provincies moeten één gezamenlijk oordeel geven, de aanbesteding kan niet worden opgeknipt. Aan het eind van de middag moet de knoop zijn doorgehakt.