Gemeente Wageningen

Dit natuurgebied is gemaakt en betaald door boeren en burgers

© Omroep Gelderland
WAGENINGEN - In Het Binnenveld vlak bij Wageningen is een nieuw natuurgebied ontwikkeld. Boerenland is omgetoverd tot natuur, en de boeren en burgers betaalde mee.
Landbouwgrond is kostbaar, maar niet het land dat gebruikt is voor het gebied. "Het is de meest marginale landbouwgrond die je je kunt voorstellen. Het was kletsnat, dus niet zo kostbaar", legt Patrick Jansen uit in het Omroep Gelderland-programma BuitenGewoon. Jansen is bestuurslid van de stichting Mooi Binnenveld. 
Tekst gaat verder onder de video:
Dit natuurgebied is gemaakt en betaald door boeren en burgers - BuitenGewoon
"We verwachten hier bepaalde planten, die vanzelf moeten komen. Dit soort planten krijg je vanzelf", zegt hij wijzend naar een standaardplant. Het gebied is zo'n 500 meter breed en bijna drie kilometer lang. Langzaam zijn er vogels in het gebied te vinden, net als nieuwe planten. 

Geld ingezameld

Normaal zorgt de overheid voor de natuur. Maar dit gebied is door boeren en burgers betaald. De stichting Mooi Binnenveld haalde vier ton op bij bewoners, de boeren legden daar zes ton bij. Samen met Staatsbosbeheer zijn ze eigenaar van dit unieke landschap.
Bekijk de hele uitzending van BuitenGewoon:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!