Nieuws

Deze leerlingen nemen hun diploma in ontvangst op het dak van een parkeergarage

Deze leerlingen nemen hun diploma in ontvangst op het dak van een parkeergarage.
Deze leerlingen nemen hun diploma in ontvangst op het dak van een parkeergarage. © Aventus
ZUTPHEN - Staand op het bovendek van een parkeergarage, met je familie in de auto naast je en met een champagneglas in de hand: een aantal mbo-studenten van Aventus ontvangt deze week - in samenwerking met de NS en Q-Park - op een bijzondere manier hun diploma.
In totaal negentig studenten van de opleidingen MBO Fashion, Ruimtelijke Vormgeving en Interieuradvies mogen hun diploma op deze manier ophalen in de parkeergarage naast het station in Zutphen. Geheel corona-proof, maar wel heel feestelijk, zo is het idee van de school. 

Drive-in bioscoop

"We hebben een soort drive-in bioscoop gemaakt", vertelt Joyce van der Stroom van Aventus. "Iedereen rijdt naar boven, waar een rode loper is uitgerold en een podium is gebouwd. Elke student krijgt bij het ontvangen van zijn diploma een persoonlijk woordje, filmpje en een glas champagne. Het glas is voorzien van hun naam en gaat mee naar huis."
Door de covid-maatregelen liep het studiejaar dit jaar behoorlijk anders voor de studenten van Aventus, een mbo-school met meerdere locaties binnen de Stedendriehoek. “We vonden dan ook dat de diploma-uitreiking ondanks alle beperkende maatregelen dubbel feestelijk moest zijn. Studenten moeten met een goed gevoel de school verlaten”, aldus Petjo Molenaar, sector directeur Creatieve Industrie bij Aventus.
Deze leerlingen nemen hun diploma in ontvangst op het dak van een parkeergarage.
Deze leerlingen nemen hun diploma in ontvangst op het dak van een parkeergarage. © Aventus

Belangrijke mijlpaal

NS en de beheerder van de parkeergarage Q-Park maken de bijzondere diploma-uitreiking mogelijk. Leonie Bosselaar, woordvoerder NS: “Aan zo’n mooi en creatief idee werken wij graag mee. We hebben de studenten de afgelopen tijd gemist in onze treinen en op onze stations. Zo’n belangrijke mijlpaal als het halen van je diploma moet groots gevierd worden. Het is fijn dat we zo iets ludieks voor ze kunnen doen.”
In totaal reikt Aventus deze week met allerlei ludieke acties 4000 diploma's uit aan geslaagde studenten van de opleidingen in Zutphen, Apeldoorn en Deventer.
Deze leerlingen nemen hun diploma in ontvangst op het dak van een parkeergarage.
Deze leerlingen nemen hun diploma in ontvangst op het dak van een parkeergarage. © Aventus

Geslaagden zijn artiesten op diplomafestival

Op Lyceum Elst pakten ze de diploma-uitreiking heel anders aan: daar werd een heus festival georganiseerd. Op maandag en dinsdag werden daar buiten de diploma's uitgereikt aan de leerlingen.
Op dit festival waren de leerlingen de artiesten: vooraf kregen ze 'backstagepassen' - waarmee ze toegang kregen tot het podium - en twee toegangstickets voor de ouders, die per paar een statafel kregen toegewezen. Iedereen werd ontvangen met live-muziek, tijdens de ceremonie was er confetti en draaide een DJ festivalbeats. 
Voor elke klas werd een uur gereserveerd, waarin de leerlingen werden toegesproken en geprezen werden voor hun harde werken tijdens de crisis. "Je hoort vaak dat dit diploma minder waard is, wij hebben gezegd: misschien hebben deze leerlingen juist wel harder gewerkt", zegt docent maatschappijleer Wiltjo Koster. "De leerlingen hebben zich elk moment aangepast en soms werden de regels tijdens de wedstrijd veranderd. Wij zijn ontzettend trots op onze leerlingen." Over de uitreiking is hij tevreden. "We hebben alleen maar goede verhalen gehoord, het was echt geslaagd."
Maandag kregen de mavo-leerlingen (op de foto hieronder) hun diploma mee naar huis. Zij zijn onder de achttien en hoeven dus geen afstand te houden. Dinsdag was de beurt aan de geslaagden van de havo en vwo.
Mavo-leerlingen in Elst krijgen hun diploma
Mavo-leerlingen in Elst krijgen hun diploma