Nieuws

Megarups in vlindertuin Harskamp laat mensen schrikken

HARSKAMP - In de vlindertuin van Passiflorahoeve in Harskamp kruipen reuzenrupsen die tot wel 15 centimeter lang worden. "Dit is de grootste rups ter wereld", zegt eigenaar Piet Moerman trots. Een beetje eng zijn ze wel.
"Ik heb al mensen gehad die ervan schrikken. Dan hoor ik allerlei kreten." De reuzenrups komt uit Noord-Amerika. Daar noemen ze hem horned devil (gehoornde duivel) vanwege de zwart-rode stekels op zijn kop. De officiële naam is Citheronia regalis. Moerman heeft er ongeveer 15 in zijn vlindertuin rondkruipen.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Megarups in vlindertuin Harskamp laat mensen schrikken

Grote rups, kleinere vlinder

Wie de bijzondere rupsen nog wil bewonderen, moet snel zijn. "Nog een paar dagen en dan gaan ze verpoppen", zegt Moerman. Dan kruipen de rupsen de grond in om vervolgens volgend jaar mei als vlinders weer terug te komen.
Die vlinders worden opvallend genoeg niet enorm groot: 'maar' 10 tot 12 centimeter. "De rups is megagroot, dan verwacht je er ook een enorme vlinder uit. Maar tijdens het verpoppen heeft-ie zoveel energie nodig, dat de vlinder niet zo groot is dan je zou verwachten."