Nieuws

Overal een AED in de buurt? Kijk hoe het bij jou geregeld is

Reanimeren met hulp van een AED.
Reanimeren met hulp van een AED. © ANP (archief
APELDOORN - Gelderland kan nog wel wat AED's gebruiken. De Hartstichting heeft een kaart gepubliceerd waarop je kunt zien hoe hoog de dekkingsgraad van mobiele defibrillators is. Wat blijkt? Plaatsen als Apeldoorn en Arnhem moeten nog even aan de bak om goed gedekt te zijn.
Automatische externe defibrillators zijn bedoeld om te helpen bij een hartstilstand. Zo hangt het apparaat tegenwoordig al bij veel bedrijven en verenigingen. De Hartstichting zegt dat er nu 25.000 hangen in ons land. Maar om complete dekking te hebben, moeten er nog bijna 18.000 bij. 

Overal dekking

Het doel is overal binnen een straal van 500 meter een AED te hebben. Zo wil de Hartstichting een netwerk optuigen dat 24/7 heel Nederland dekt. Onderstaande kaart (link) laat met rode cirkels zien dat in die buurt op die plek nog geen AED-dekking is. 
Kijk in dit kaartje hoe het er bij jou in de buurt voor staat:
In Gelderland doen middelgrote en kleinere plaatsen het volgens de kaart overwegend prima. Barneveld is zelfs helemaal gedekt, net als Westervoort en Duiven. Ook een aantal Noord-Veluwse gemeenten zit goed. 
Ede zoekt er nog eentje en is dan als plaats helemaal gecoverd. Maar Apeldoorn, Nijmegen, Arnhem en ook het veel kleinere Nijkerk moeten een tandje bijzetten, willen de inwoners er daar zeker van zijn dat er bij hen altijd een AED in de buurt is. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!