Nieuws

51 relschoppers opgepakt na confrontatie met ME in Wageningen

51 relschoppers opgepakt in Wageningen.
51 relschoppers opgepakt in Wageningen. © Roland Heitink
WAGENINGEN - Bij de onaangekondigde demonstratie in Wageningen zijn zaterdagmiddag 51 aanhoudingen verricht. Dat meldt de politie. Bij de actie, die gericht was tegen de coronamaatregelen van de overheid, zochten betogers de confrontatie met agenten.
Alle verdachten hebben de nacht in de cel doorgebracht. Ze worden zondag verder verhoord. 
Volgens de politie hadden zo'n 200 actievoerders zich verzameld op het 5 Mei Plein. Een deel van de groep weigerde te luisteren toen hen werd gesommeerd te vertrekken. Ook werden agenten bekogeld met verschillende voorwerpen.
De Mobiele Eenheid pakte daarop de relschoppers - veelal voetbalhooligans - op in het centrum van de stad. Ook cirkelde een helikopter boven Wageningen om agenten op de grond te assisteren.

Niet aangekondigd

De politie heeft nog niet helemaal in beeld uit wat voor mensen de groep bestaat. "Voor ons was het wel helder dat er vooral hooligans tussen zaten,"aldus een woordvoerder. "Ze komen uit het hele land. Niet vanuit een bepaald gebied of bepaalde club."
De gemeente Wageningen gaf aan overvallen te zijn door de demonstratie. ''Die was niet aangekondigd en zonder vergunning'', benadrukte burgemeester Geert van Rumund. ''Helaas zijn er heel veel mensen geschrokken."
Op de dag zelf had de politie wel aanwijzingen dat er iets speelde. "Dat was meer dan alleen spandoeken omhooghouden", zegt de politie, die snel opschaalde. "De ME is opgetreden met de boodschap: 'Mensen ga naar huis'. Als je dan niet gaat, dan houden we je aan."
Op video's en foto's op sociale media was te zien hoe zelfs aanhoudingen werden verricht in tuinen van mensen:
51 relschoppers opgepakt na confrontatie met ME in Wageningen
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!