Nieuws

Veiling betaalt te weinig, dus in Slijk-Ewijk mag je zelf je bramen plukken

Bramen plukken.
Bramen plukken. © Omroep Gelderland
SLIJK-EWIJK - Kilo's bramen voor een prikkie. Daar kwamen zaterdag in Slijk-Ewijk honderden mensen op af. Het is een actie van bramentelers Frederik en Marian Bunt. Op de veiling krijgen ze voor hun fruit namelijk slechts veertig procent van de normale prijs.
"Op dit moment is de kostprijs voor het plukken hoger dan de opbrengstprijs", legt bramenteler Frederik uit. "Daarom hebben wij gezegd: dan moet de consument zelf maar de arbeid verrichten en het zelf maar plukken."
Tekst gaat verder onder de video:
De veiling betaalt te weinig, dus in Slijk-Ewijk mag je zelf je bramen plukken

Duizenden kopers

Met een oproep op Facebook hoopten het stel dat een kleine honderd mensen zouden komen plukken. Ze kosten twee euro per kilo en plukkers mogen tussendoor zo veel eten als ze maar willen. Tot verbazing van de telers waren er 3.000 geïnteresseerden.
"We zijn er stil van'', zegt Marian. "Zoveel reacties, zoveel aanmeldingen, zoveel bemoediging en zoveel lieve mensen..." 

Topdrukte

Om mensen uit Den Haag, Amsterdam, Friesland en de Achterhoek veilig te kunnen laten plukken hebben de telers verkeersregelaars ingezet en stelden ze tijdslots in. De eerste groep plukkers was welkom tussen 9.00 en 11.00 uur. Daarna volgden nog twee shifts. 
De plukkers vinden het een leuke oplossing, maar vinden de situatie ook schrijnend: "Wij wonen in de kersenbuurt en dan zie je bij de supermarkt kersen uit Griekenland", zegt een man verontwaardigd. "Dat is dus gewoon raar. Als ze hier net zo duur zijn als bij de supermarkt, dan moet je ze in de boomgaard halen."  
Voor het einde van de middag waren alle bramen geplukt. Frederik en Marian hopen dat bij een tweede oogst de prijzen op de veiling weer zijn aangetrokken. Zo niet, dan twijfelen ze of ze volgend jaar nog wel bramen telen. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!