Nieuws

Voetbalsupporters demonstreren onaangekondigd in Wageningen

WAGENINGEN - Tientallen voetbalsupporters demonstreerden zaterdagmiddag op het 5 Mei Plein in Wageningen voor meer vrijheid in de coronacrisis. Meerdere actievoerders zochten de confrontatie met de politie en zijn opgepakt.
De Mobiele Eenheid heeft het plein met betogers rond 16.00 uur schoongeveegd, waarna tientallen demonstranten zich verspreidden door de stad. De politie zegt dat het gaat om een groep actievoerders 'die de openbare orde wilden verstoren'. 
De betogers toonden spandoeken met teksten als: 'Vrijheidsstrijders'. Ze deden dat op het 5 Mei Plein, de plek waar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog onderhandeld werd over de overgave van de Duitse bezetter. 
Op sociale media staan foto's van de actiegroep:

Meerdere aanhoudingen

De gemeente Wageningen zegt dat de demonstratie niet was aangekondigd. De groep is dan ook direct gevraagd te vertrekken. Wie daar niet naar luisterde, is aangehouden. Er zijn meerdere betogers opgepakt, zegt de politie.
Vier aanhoudingen in een tuin:

Noodbevel in Utrecht

Eerder op de dag vaardigde waarnemend burgemeester Den Oudsten van Utrecht een noodbevel uit voor het centrum van de stad uit vrees voor rellen. Hij had aanwijzingen dat grote groepen relschoppers naar de stad zouden komen, waaronder voetbalsupporters. 
Het protest tegen de coronamaatregelen in Utrecht was eerder verboden. De organisator van het protest, de actiegroep 'Nederland in Opstand', zei echter alsnog te gaan demonstreren.
Een dagje Wageningen liep daardoor anders dan gedacht:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!