Nieuws

Vleesbedrijf Borculo ontslaat 9 medewerkers; FNV overweegt juridische stappen

Vestiging van Offerman in Aalsmeer.
Vestiging van Offerman in Aalsmeer. © ANP
BORCULO - Het vleeswarenbedrijf Offerman in Borculo heeft binnen twee weken negen medewerkers op straat gezet. Volgens de FNV gebeurde dit zonder enige aankondiging en afspraken. De vakbond beraadt zich nu op juridische stappen tegen het bedrijf. “Door in Borculo een dealtje met de OR te sluiten, lopen deze negen medewerkers duizenden euro’s mis.”
De vleesverwerker, sinds 2017 een dochteronderneming van het Belgische bedrijf Ter Beke, heeft meerdere vestigingen in Nederland. De negen werknemers in Borculo zijn vorige week maandag met hun ontslag geconfronteerd tijdens wat zij dachten dat een functioneringsgesprek zou zijn.
"Daar kregen ze een vaststellingsovereenkomst onder hun neus geschoven, die de directie met de OR is overeengekomen", weet FNV-bestuurder Liza van Nuysenburg. "Een donderslag bij heldere hemel dus. Ze werden gesommeerd binnen een week en een dag te tekenen voor het ontslagaanbod. Offerman dreigde ze met een boeteclausule als ze niet zouden tekenen. Daarmee zou het aanbod nog slechter worden. Met het mes op je keel dus tekenen bij het kruisje."

'Bij het vuilnis gezet'

De werkgever wil volgens de vakbond verder niet meewerken aan het veilig stellen van de voorwaardelijke pensioenrechten, waardoor deze werknemers geen geld dreigen te krijgen als ze voor hun pensioen stoppen met werken.
Van Nuysenburg: "Ik ben zeer verontwaardigd over de manier waarop er door Offerman en Terbeke met deze medewerkers wordt omgegaan. Is dit de manier om je werknemers te waarderen? Na ruim 25 jaar werken voor Offerman is dit je beloning? Binnen twee weken thuis zitten met een slechtere overeenkomst dan je collega’s van een andere vestiging? Ik heb het nog niet eerder gezien, dat een werkgever medewerkers met een lange staat van dienst zo bij het vuilnis zet."
Het bedrijf heeft nog niet op vragen van Omroep Gelderland gereageerd.

Vervolgstappen

De FNV beraadt zich op verschillende vervolgstappen. Van Nuysenburg: ‘Offerman gaat om de bonden heen. Er worden geen goede afspraken gemaakt om de sociale gevolgen voor deze medewerkers te beperken." 
FNV beraadt zich niet alleen op juridische stappen, maar wil ook kijken welke collectieve mogelijkheden er zijn. Van Nuysenburg: "Daar waar in Aalsmeer nog een goed sociaal plan is afgesloten, moeten de medewerkers in Borculo het met een veel lagere vergoeding doen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!