Nieuws

Radboudumc stuurt artsen naar Paramaribo voor COVID-hulp

Het team in het vliegtuig.
Het team in het vliegtuig. © Radboudumc
NIJMEGEN - Een medisch team uit Nederland biedt in Paramaribo ondersteuning bij COVID-zorg. Onder hen zijn ook artsen van het Nijmeegse Radboudumc.
Suriname had via de landelijke IC-vereniging om hulp gevraagd. De intensivisten, infectiologen, infectiepreventiedeskundigen en een microbioloog zijn vrijdag op het vliegtuig gestapt. 

Vrijwillig

"Gezien de situatie in Suriname, én de expertise die wij de afgelopen periode hebben opgedaan, zowel in opbouwen van COVID-units als het verlenen van COVID-zorg, waren collega’s snel bereid hulp te verlenen. Dat doen ze vrijwillig", vertelt coördinator en intensivist Jeroen Schouten van het Radboudumc.
"Inmiddels is ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangesloten – dat onze luchtbrug en het verblijf regelt – en zijn ook COVID-experts van andere Nederlandse ziekenhuizen aangehaakt. De komende drie maanden zal er elke twee, drie weken een samengesteld en ervaren team uit diverse ziekenhuizen naar Suriname gaan om COVID-zorg te bieden", gaat Schouten verder.

Weinig bemanning en apparatuur

Radboudumc-infectiologen Denise Telgt en Karin Veerman verblijven drie weken in een nieuw ziekenhuis bij Paramaribo. "We weten dat dit ziekenhuis met de oplopende crisis te weinig bemanning en apparatuur heeft. Ook is de zuurstofvoorziening niet optimaal. Daarnaast zullen we, indien gewenst, onderwijs geven aan artsen en verpleging. En natuurlijk kunnen we goed inventariseren wat er nog nodig is; het volgende team kan dat dan meenemen", legt Telgt uit.
Corona heeft inmiddels grote proporties aangenomen in Suriname. Volgens het Radboudumc zijn ook leden van het parlement besmet.
Op woensdag 8 juli is er een grote benefietuitzending op NPO1 om geld op te halen voor betere COVID-zorg in Suriname.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!