Nieuws

Turkse moskee houdt vrijdaggebed op het voetbalveld

TIEL - Sinds lange tijd heeft de Turkse moskee in Tiel weer een gezamenlijk vrijdaggebed gehouden. Vanaf deze week mogen er weer honderd mensen bij elkaar komen in de moskee, maar deze is te klein voor de anderhalve meter afstand. Het gebed was daarom op het voetbalveld van TEC.
"De afgelopen tijd hebben we de moskee wel open gehouden", vertelt voorzitter Harun Kunt. "Maar er zijn nooit meer dan tien mensen bij elkaar gekomen voor het gebed. Omdat mensen ook angst hebben, komen ze toch niet."
Bekijk hier de video. De tekst gaat eronder verder:
Turkse moskee houdt vrijdaggebed op het voetbalveld

Gebed groter aanpakken

Nu deze week de regels weer verruimd zijn, wilde het moskeebestuur het vrijdaggebed weer groter aanpakken. Maar in de moskee is te weinig ruimte om met grote gezelschappen op anderhalve meter afstand bij elkaar te komen. Daarom ontstond het idee om het buiten te doen.
"Het weerbericht gaf aan: geen regen, 20-23 graden", vertelt Kunt. "Toen dachten we: waar kunnen we naartoe. Zo zijn we bij TEC gekomen, want er zijn ook mensen van ons die voetballen hier."

Ook offerfeest bij de voetbalclub

TEC-voorzitter Johan Verweij vond het een prima idee, vertelt Kunt. "Hij was heel blij en zei dat als we akkoord van de gemeente hebben, dat we de velden gewoon mogen gebruiken."
Het vrijdaggebed werd goed bezocht en het gebruik van de voetbalaccommodatie is goed bevallen. De moskee gaat er, wanneer het weer het toelaat, vaker gebruik van maken.
Kunt: "Als het kan willen we ook 31 juli het offerfeest hier houden."