Nieuws

Bezetting snelweg A1 door boeren voorbij

De blokkade op de A1.
De blokkade op de A1. © Jan Willem Kleinhorstman/NewsUnited
BEEKBERGEN - Boeren hebben vrijdagmiddag de A1 in de buurt van knooppunt Beekbergen enige tijd dichtgezet uit protest tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet. De politie kwam in actie en heeft gegevens genoteerd om op een later moment boetes uit te kunnen schrijven. Na twee uur werd de blokkade opgeheven.
Tussen Hengelo (Overijssel) en Apeldoorn stond rond 16.00 uur dertig kilometer file bij afrit Lochem. Volgens de ANWB leverde de file lange vertragingen voor het verkeer op. ''Het is een puinhoop'', zei een van de boeren die op de snelweg stond.
Een ooggetuige liet aan Omroep Gelderland weten zeker twintig trekkers te zien. Er zouden nog meer voertuigen onderweg zijn geweest, maar door de file kwamen deze trekkers niet ver. Rond 19.45 uur waren de files opgelost.
Bekijk hier de video. De tekst gaat eronder verder:
Boeren zetten A1 vast uit protest tegen stikstofmaatregel

'Willen dat burgers achter ons staan'

Aan het protest deden ook twee broers uit de buurt van Vaassen mee. Ze zijn 14 en 17 jaar. Ze waren te laat om daadwerkelijk vooraan bij de blokkade te staan. Ze stonden met hun trekker tussen de automobilisten en vrachtwagenchauffeurs in de file.
De jongste van de twee zei aan de telefoon tegen Omroep Gelderland dat hij het wel lullig vindt voor de automobilisten, maar dat hij ook op begrip hoopt. "We willen dat de burgers achter ons gaan staan. Door die nieuwe voerregels wordt het voer alleen maar duurder. Den Haag doet dit alleen maar om ons geld af te troggelen."
De twee hebben vaker meegedaan aan de protesten. Vandaag deden hun ouders niet mee. "Zij zijn gewoon aan het werk op de boerderij." 
Er was geen doorkomen aan voor weggebruikers in de richting van Apeldoorn:
Verkeer staat muurvast.
Verkeer staat muurvast. © Ooggetuige
Omrijden leverde niet direct het gewenste resultaat op:

Aangifte tegen minister

Daarnaast doen boeren in het hele land vrijdag aangifte tegen minister Carola Schouten van Landbouw vanwege dierenmishandeling. De boeren vinden dat de voorgenomen veevoermaatregel van het kabinet slecht is voor het dierenwelzijn. Dat gebeurde onder meer in Arnhem.
Voorman Bart Kemp van Agractie zegt dat boeren in onder andere Groningen, Friesland, Drenthe, Noord-Holland, Overijssel en Gelderland aangifte doen. Hij spreekt van een "ludieke uiting", maar het onderwerp is wat hem betreft uiterst ernstig. "De dierengezondheid mag nooit ter discussie staan."
Minister Schouten wil de uitstoot van stikstof uit mest verlagen door minder eiwitrijk voer toe te staan.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!