Nieuws

Agressieve ganzen worden aangepakt: 'We gaan zeker niet schieten'

Een grauwe gans.
Een grauwe gans. © Pixabay
WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.
Op verzoek van de gemeente presenteerde de Wijchense ecoloog Jordy Houkes vorig jaar een aantal 'vriendelijke oplossingen' om van de ganzenplaag af te komen. Tot op heden is daar volgens hem weinig mee gedaan, terwijl de vogels ook nu weer voor een hoop overlast zorgen.
"We hebben nog niet veel meldingen binnen", begint Lambert van Beusekom, medewerker van de gemeente. "Daarom hebben we er onbewust minder aandacht aan besteed. Er zijn ook mensen die de ganzen juist heel mooi vinden."
Maar maakt Wijchen geen werk van zijn advies, dan vreest Houkes dat de gemeente rigoureuze maatregelen moet treffen, zoals het doodschieten van de ganzen. "De overlast willen we op een diervriendelijke manier aanpakken. We gaan zeker niet schieten", belooft de ambtenaar.

Minder maaien, minder ganzen

De overlast moet volgens Houkes bij de bron worden aangepakt. "Het gras bij de broedplaatsen wordt te vaak gemaaid, terwijl ganzen kort gras ontzettend lekker vinden", weet hij. "Daarnaast zou het goed zijn om de eilandjes in het Wijchens Meer te verwijderen, aangezien daar massaal nesten worden gebouwd."
Daar gaat de gemeente nu werk van maken, stelt Van Beusekom. Doel is om van het Wijchens Meer een minder aantrekkelijke broedplek te maken, zodat de ganzenpopulatie vanzelf kleiner wordt. "Het ligt dan voor de hand om ons maaibeheer verder aan te passen. Op een aantal plekken wordt het gras al minder vaak gekortwiekt. Nu dat weinig effect heeft, gaan we een stapje verder. Bij de aanpak kijken we zeker naar het advies van Houkes."
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.