Nieuws

Hier zijn de meeste coronaboetes uitgedeeld

De afspraak blijft: houd 1,5 meter afstand.
De afspraak blijft: houd 1,5 meter afstand. © ANP
NIJMEGEN - In Nijmegen hebben Gelderse handhavers tot nu toe de meeste boetes uitgedeeld aan mensen die de coronaregels aan hun laars lappen. 401 boetes schreven boa's uit. Ede staat op een tweede plaats met 238 coronaboetes, voor Arnhem dat 201 corona-overtreders telt.
Een en ander blijkt uit een enquête van Nieuwsuur, in samenwerking met LocalFocus. Tweederde van de Nederlandse gemeenten (235 van de 355) vulde de enquête in over boetes die tussen half maart en half juni door gemeentelijke boa's werden uitgedeeld, vanwege het overtreden van de coronamaatregelen.
Nogal wat Gelderse gemeenten deelden geen boetes uit of hebben geen informatie aan Nieuwsuur verstrekt. Daaronder zijn onder meer Overbetuwe, Putten, Renkum, Rheden en Montferland. Ook zijn er verschillen tussen buurgemeenten, zoals op de Noord-Veluwe. Nijkerk en Nunspeet deelden geen boetes uit tussen half maart en half juni, terwijl in Ermelo 42 overtreders van de coronaregels op de bon gingen en in Harderwijk 47.

'Verschillen slecht voor draagvlak'

Ruud Kuin van de BOA Bond vindt de grote verschillen tussen gemeenten 'slecht voor het draagvlak en het rechtsgevoel'. Hij ziet daar een taak voor minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Die zou volgens hem 'stringent (..) moeten sturen' op een eenduidige aanpak. "Dit is ook voor de boa's lastig werken en lastig uit te leggen", aldus Kuin.  
Wil je zien hoe het in jouw gemeente is gesteld? Kijk dan hieronder.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!