Nieuws

Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
De uitslag is winst voor boeren en natuur- en milieuclubs die zich luid lieten horen tegen de komst van een innovatief zonnepark op Bennekomse landbouwgrond. Voor Wageningen University & Research en ontwikkelaar LC Energy zal de uitslag juist een domper zijn.  

Stille hoofdrol in zonnepark-kwestie

De politieke meningen over zonnepark Nergena zijn van meet af aan verdeeld. Één persoon speelt door de verdeeldheid een stille hoofdrol in de zonnepark-kwestie. Het gaat om ChristenUnie-raadslid Bram van der Beek. Hij werkt voor LC Energy, de ontwikkelaar van het zonnepark. Om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen stemde hij niet mee over de plannen.
Daarmee werd de stand van de stemmen precies gelijk: 19 voor en 19 tegen. VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie, GemeenteBelangen en PvdA stemden voor. CDA, SGP, EdeNu, Burgerbelangen, DKE en de fractie Wijnsouw stemden tegen. Als raadslid Van der Beek wel mee zou stemmen, zou het plan voor een innovatief zonnepark geaccepteerd zijn. 

Hoe nu verder?

De stand is gelijk terwijl niet alle raadsleden mee stemden, dat betekent in gemeentetermen dat de 'stemmen staken'. Donderdag 9 juni wordt er daarom weer gestemd over de zonneveld Nergena. Staken de stemmen dan opnieuw, dan is het voorstel afgewezen en gaan de plannen voor het zonneveld dus definitief van tafel.
"Het blijft natuurlijk spannend. Mijn grootste angst is dat er een tegenstander volgende week met vakantie is en dat er dan alsnog met het plan wordt ingestemd'', zegt Heereluurt Heeres, tegenstander van het zonnepark.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.